Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Militairen gaan helpen bij controles Schiphol

12-08-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
militair 930x520
Militairen gaan vanaf vrijdagavond helpen bij de extra controles bij Schiphol. De driehoek (burgemeester, hoofdofficier van justitie en marechaussee/politie) in Haarlemmermeer heeft besloten dat de extra veiligheidsmaatregelen rond de luchthaven langer van kracht blijven. Dat meldden de marechaussee en de gemeente Haarlemmermeer. Het besluit werd genomen na overleg met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en luchthaven Schiphol.
Signaal
De extra beveiliging is twee weken geleden ingesteld nadat een signaal binnenkwam ,,dat betrekking heeft op de luchthaven''. Wat dit signaal inhoudt, wordt nog steeds niet bekendgemaakt.
,,We kunnen nog steeds niet ingaan op de aard van de informatie die wij hebben. Dit doen we om onze bronnen te beschermen en om onze informatiepositie veilig te stellen’’, zegt locoburgemeester van Haarlemmermeer Adam Elzakalai. ,,Voor de driehoek is het belangrijk dat de veiligheid van reizigers en mensen op Schiphol vooropstaat. Daarom pakken wij het op deze wijze aan.’’
Uitzonderlijke maatregel
Omdat de extra controles en veiligheidsmaatregelen langer doorgaan, gaan de militairen de marechaussee helpen. Het is een uitzonderlijke maatregel dat militairen hiervoor worden ingezet.
Zo min mogelijk ten koste
,,Deze steun zorgt ervoor dat de extra veiligheidsmaatregelen op Schiphol zo min mogelijk ten koste gaan van andere taken van de marechaussee’’, verduidelijkt de marechaussee. Het gaat bijvoorbeeld om de extra grenscontroles die worden uitgevoerd vanwege de vluchtelingenstroom en de extra beveiliging vanwege de huidige dreiging op andere locaties in Nederland, zoals bij het parlement en Joodse instellingen.
De hulp van militairen op en rond Schiphol is tijdelijk, laat de marechaussee weten. ,,De steun wordt beëindigd zodra de extra maatregelen op Schiphol niet meer nodig zijn, of zodra het Hoog Risico Beveiligingseskadron van de marechaussee op de geplande sterkte is en de marechaussee de maatregelen zelf kan uitvoeren.’’ ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!