Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Milieudefensie overweegt einde autovrije dag

05-11-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
snelweg-rekeningrijden_24.jpg
Milieudefensie overweegt te stoppen met de autovrije zondag. Dat heeft een woordvoerder van de organisatie donderdag gemeld.
Het initiatief bestaat sinds de jaren zeventig en is bedoeld om bewuster gebruik van de auto onder de aandacht te brengen. Maar de afgelopen jaren deden steeds minder steden heel actief mee aan de autovrije zondag.
,,Zoals alle maatschappelijke organisatie zijn wij ons in deze crisistijd aan het beraden op onze prioriteiten'', aldus een zegsman. ,,Het is een serieuze optie om te stoppen met de autovrije zondag.'' Milieudefensie overlegt hier komende week over met de Europese Mobiliteitsweek, waar de autovrije zondag de afgelopen jaren deel van uitmaakte.
Wanneer de dag wordt afgeschaft, wil Milieudefensie wel met een ander, soortgelijk evenement komen dat minder geld kost. Hiermee volgt de organisatie het geluid van een groot aantal steden, dat ook nadenkt over een alternatief voor de autovrije zondag. Veel steden lieten al weten dat er nog nauwelijks draagvlak is om binnensteden op één zondag helemaal af te sluiten voor auto's.
De Haagse wethouder Rabin Baldeswingh voelt meer voor ,,een soort duurzaamheidsdag of duurzaamheidsbeurs'', liet hij recent tijdens een raadsvergadering weten. Hij wil tijdens dit evenement ,,kijken hoe ik mensen in de stad kan bewegen om aan energiebesparing te doen. Daar valt nog gigantisch veel winst te halen.''
Ook in Rotterdam is de autovrije zondag langzaamaan aan het veranderen naar een dag waarop duurzaamheid centraal staat. ,,Het afsluiten van het centrum wekte vooral irritatie, bijvoorbeeld omdat winkeliers slecht bereikbaar waren'', aldus een woordvoerster. ,,Bovendien breng je geen verandering in bewustwording bij mensen teweeg door de stad een dag op slot te doen.'' Tijdens de afgelopen editie zette de stad al duurzame scooters en auto's in het zonnetje en daar wil de gemeente komend jaar op voortborduren.
In Utrecht is de autovrije zondag volgens een gemeentewoordvoerder een groot succes. Hier wordt die dag gecombineerd met de start van het culturele seizoen, het Utrecht Uitfeest. ,,Die combinatie werkt heel goed. Het heeft een nieuwe impuls gegeven aan de autovrije zondag.'' ANP

Meer over:

auto, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!