Kassa

Milieuclubs willen ook statiegeld op fastfood-verpakkingen

25-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1567 keer bekeken
  •  
zwerfafval beker mcdonalds 1127

Als het aan zeven prominente milieuclubs ligt moet er statiegeld op de verpakkingen van fastfood komen, met McDonalds aan kop, schrijft het AD. Achtergelaten zwerfafval vormt volgens de organisaties een grote bedreiging voor de dieren. "Die eten ervan, worden ziek of gaan dood."

Stimuleren

Vervuilers niet bestraffen met hogere boetes, maar stimuleren het goede te doen. Dat is de boodschap die milieuclubs als Mobilisation for the Environment en Stichting Nederland Schoon uitdragen als het gaat om het terugdringen van zwerfafval bij fastfoodrestaurants. McDonald’s moet daarin het voortouw nemen. Het idee: elke vestiging moet uitgerust worden met een vrolijk statiegeldsysteem - onder leiding van mascotte Ronald McDonald - waarin klanten hun afval zoals hamburgerverpakkingen en frietbakjes kunnen deponeren, in ruil voor een halve euro. "Zo houd je het voor de consument leuk, én aantrekkelijk", zegt Rob Buurman, directeur van Recycling Netwerk, een van de grootste milieuclubs van het land.

Ook voor de McDrive

Wie in alle haast geen tijd heeft om terug naar binnen te gaan - het gros dus van de McDrive-bezoekers - moet het afval ook op andere plekken kwijt kunnen. ,,Daar moeten we een systeem voor bedenken”, aldus Buurman. Hoewel statiegeld niet de heilige graal is, draagt het wel degelijk bij aan minder afval. Immers: sinds de invoering van statiegeld op kleine plastic flesjes zwerven er een stuk minder rond. Bij de grote plastic flessen was afgelopen jaar een afname van 33 procent te zien. Ook zitten er een stuk minder drankkartons tussen het zwerfafval, blijkt uit gegevens van de Zwerfafvalmonitor.

Veel zwerfafval

Achtergelaten zwerfafval is bij de McDonald’s een groot probleem. Veel parkeerplaatsen ogen aan het einde van de dag als een vuilnisbelt. Vooral klanten van de McDrive hebben er een handje van om de kartonnen verpakkingen van hun bestellingen ongegeneerd achter te laten. Zo vond een vrijwilliger in Zutphen in amper een maand tijd ruim ruim vierhonderd plastic sausbakjes in de natuur. Iets verderop in Heerde loopt het zo uit de hand dat medewerkers dagelijks meerdere rondjes moeten lopen. ,,Kennelijk is het tegenwoordig normaal om niet even de moeite te nemen om naar de prullenbak te lopen”, verzucht een woordvoerder van die vestiging.

Bron: AD/ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

Pietvan
Pietvan27 aug. 2023 - 11:22

Laat de politie bij de fastfood zaken bekeuren levert extra belasting op en niet de eerlijke burger er voor op laten draaien GVD. Of de zeven prominente milieuclubs laten controleren bij die zaken en de mensen er op aanspreken .

gerardvantol
gerardvantol26 aug. 2023 - 17:43

Gewoon flink handhaven op weggoien van vuilnis op foute plekken en dan forse boetes uitschrijven. Helpt veel beter en zadelt de samenleving niet op met weer een extra bureaucratisch gedrocht.

mooimeisje_25395
mooimeisje_2539525 aug. 2023 - 14:33

Heel goed plan er ligt overal afval van de Mac Donalds gooien het zo de auto uit of bij een stoplicht liefst op alles 1 euro statiegeld Dannebrog het wel terug gebracht

klusman
klusman25 aug. 2023 - 12:42

Zal het kabinet wel weer naar luisteren. Blijkbaar moet je een club oprichten en herrie schoppen om iets gedaan te krijgen.

borg queen
borg queen25 aug. 2023 - 12:33

Ik denk niet dat het zal werken. Mensen zijn tegenwoordig niet meer opgevoed met het feit dat ze hun rotzooi achter hun kont op moeten ruimen, of er nu vuilnisbakken staan of niet. Men is zeer egocentrische geworden. Ik betaal er toch voor om het op te laten ruimen? Dat hoor ik vaak en hups, daar gaat de rommel weer de straat op.

Erikkkk
Erikkkk25 aug. 2023 - 12:04

De mens gewoon opvoeden en dat begint THUIS en niet afschuiven op een ander zoals de school.

IneS-H
IneS-H25 aug. 2023 - 11:06

Als mensen hun afval gewoon in afvalbakken gooien is het probleem toch opgelost? Er zijn helemaal geen ingewikkelde systemen met statiegeld e.d. nodig!

Yvonne-909
Yvonne-90925 aug. 2023 - 10:05

Dit soort ongezonde en milieuvervuilende (vr)eetschuren zijn niet meer van deze tijd. Van mij mogen ze vandaag allemaal stoppen. Vanwege de torenhoge berg aan milieuvervuilende productie van de verpakkingen en afval, het vervuilende transport van al deze dingen en niet in de laatste plaats het enorme dierenleed dat voorafgaat aan de burgers. Dat mensen het eten van deze toko's lekker vinden zegt wel iets over de kwaliteit van hun smaakpapillen. Ik denk dat men niet weet wat men allemaal voor ongezonde, veel zout en andere conserveringmiddelen bevattende chemische zooi men hiermee naar binnen propt.

3 Reacties
GreesjeG
GreesjeG25 aug. 2023 - 10:26

Helemaal mee eens Yvonne!

Gargamel1900
Gargamel190026 aug. 2023 - 9:20

helemaal mee oneens. milieuclubs denken meer dat zij uitmaken wat wij moeten doen. hoe meer zij willen hoe minder het milieugedoe mij interseert.

Hann63
Hann6327 aug. 2023 - 10:10

Niet iedereen kan een top restaurant betalen..... En smaken verschillen. Mij zie je er ook niet, maar ik gun ieder hun pleziertje.... Moet jij ook doen, zonder te veroordelen.

Gargamel1900
Gargamel190025 aug. 2023 - 10:03

Hoe denken die gekken dat als een systeem in te voeren met statiegeld. knettergek zijn deze mensen.

Gargamel1900
Gargamel190025 aug. 2023 - 9:58

Die milieuclubs moeten eens ophouden met al die onzin en ons maar wat op onnodige kosten te jagen. De ene naar de ander onzin bedenken ze, de plastic rietjes, de bekertjes, de vorkjes de plastic bakjes. Het statiegeld op flesjes en blikjes. Die gekken blijven bezig. Ik hou niks meer apart en gooi alles gewoon bij restafval. vroeger hield ik de pmd apart maar door de onzin van milieu clubs doe ik dat echt niet meer. je ziet nu wle wat het een elende al is in de supermarkten bij de flessenautomaten. Milieuclubs moeten oprotten met hun onzin te verkopen.

gerard van kooten
gerard van kooten25 aug. 2023 - 9:28

Dit vind ik een goed idee inderdaad ja.

vanhestpatrick@gmail.com
vanhestpatrick@gmail.com25 aug. 2023 - 9:07

Begin eerst maar met de Drivetrue's te sluiten, dat scheelt al het meeste van het zwerfvuil en laat de vervuiler dik betalen en niet de mensen die zich aan de regels houden te belasten. Pak de fastfood restaurants die dit mogelijk maken ook aan, laat ze maar met goede ideeën komen of anders gewoon sluiten die hap! Het is een kleine moeite je afval in een daarvoor bestemde afvalbak te gooien!!!

1 Reactie
Gargamel1900
Gargamel190026 aug. 2023 - 9:23

zwerfvuil ligt niet aan deze ketens, zij verkopen hun waar en daar is niks mis mee. Het is puur de mentaliteit van de mensen die de rommel op straat gooien. Deze mentaliteit verander je bij deze mensen toch niet. Waarom zouden dan ketens moeten sliuiten. Er is door milieuclubs al meer kapot gemaakt dan ons lief is met al hun onzin.

Mavey
Mavey25 aug. 2023 - 9:06

Die hypocrieten van milieu clubs moeten maar eens ophouden met dat gezeur en gedram want ze maken meer kapot dan je lief is. Kijk maar maar naar het statiegeld op plastic, petflessen en blikjes je mag er dik voor betalen maar inleverpunten zijn er nauwelijks. Het is allemaal geldklopperij van die milieu drammers.

2 Reacties
JannyBoe
JannyBoe25 aug. 2023 - 9:32

Er zijn ruim 6400 supermarkten in Nederland. Dat 'nauwelijks inleverpunten' snap ik niet helemaal...

Gargamel1900
Gargamel190026 aug. 2023 - 9:25

Hellemaal eens met u, die milieuclubs moet snel oprotten met hun onzin doordramen. Milieuclubs rot op, jullie maken meer kapot dan ons lief is.

kaartendraak
kaartendraak25 aug. 2023 - 8:59

Afval van McDonalds is idd op veel plekken een ramp, vooral de jeugd die er in de buurt woont en alles onderweg naar huis opeet is te belazerd om alles terug in die papieren zakken te doen en thuis of een straat vuilnisbak te gooien, alles wordt onderweg gedumpt. Statiegeld zou voor mij niet hoeven, maar als dit soort dingen een probleem geeft met straatvuil dan zou een x bedrag voor het meenemen erbovenop ook kunnen, hoewel een vorm van statiegeld stimuleert om het niet zomaar rond te gooien, maar maak het dan wel duur, want voor 10ct gaat ook een jongere niet ermee terug.

2 Reacties
Erikkkk
Erikkkk25 aug. 2023 - 12:05

De jongeren worden niet meer opgevoed.

Gargamel1900
Gargamel190026 aug. 2023 - 9:29

daar kan mc donalds toch niks aan doen dat hun klanten de rommel op straat gooien. Dat is de mentaliteit van het volk. Iedereen word is het ook zat al die onzin regels van milieuclubs. Rietje die niks meer zijn nu ze niet meer van plastic zij. Vorkjes van hout met ronde onderkanten waar je geen frietje aangeprikt krijgt. bekers die een bijsmaak hebben. enz enz . waar verzamelen nog PMD voor. Dus dat gaat nu gewoon bij het restafval.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!