Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Milieu Centraal: inleg voor zonnepanelen eerder terugverdiend door lagere prijs

  •  
04-12-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1076 keer bekeken
  •  
zonnepanelen_geld_20231019

Uit berekeningen van Milieu Centraal blijkt dat je de aanschaf van zonnepanelen tegenwoordig in zo'n zes jaar hebt terugverdiend. Dat is vooral te danken aan de fors lagere aanschafprijs. Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

Forse daling

Een "forse" daling, noemt Milieu Centraal dat verschil. Door die lagere prijs is de terugverdientijd van zonnepanelen twee jaar korter geworden, volgens de berekeningen van de organisatie. Daarbij heeft Milieu Centraal rekening gehouden met het afbouwen van de salderingsregeling vanaf 2025. Met die regeling kunnen huishoudens met zonnepanelen nu nog de stroom die ze terugleveren aan het net wegstrepen tegen stroom die ze op andere momenten afnemen.

Afname populariteit

Hoewel het aanschaffen van zonnepanelen begin dit jaar nog ontzettend populair was, is dat inmiddels afgenomen. "Mensen twijfelen over de aanschaf wegens de afbouw van salderen en de terugleverheffing van energiebedrijven. Onze berekeningen laten zien dat mensen die nu zonnepanelen aanschaffen gunstig uit zijn. Ook met afbouw van salderen", aldus Milieu Centraal. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

annevelinck
annevelinck4 dec. 2023 - 21:42

Er worden veel sprookjes verteld op dit gebied. Om te beginnen kan je nooit weten hoe snel de terugverdientijd is. Dat hangt af van: Hoeveel mensen zijn er in het huishouden? Hoe is de ligging van het huis t.o.v. De zon? Vallen er schaduwen op het huis? Hoeveel verbouwingskosten moeten er in het huis plaatsvinden zoals opnieuw afwerken van beschadigingen Nieuwe meterkast nodig? Electrisch fornuis aanwezig? Boilers aanwezig? Warmtepomp aanwezig ? Kinderen op korte termijn het huis uit? Wel of geen strenge winters binnen deze periode? Pas als al deze variabelen zijn meegenomen kan je een serieus beeld krijgen over hoelang de terugverdientijd duurt.

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe5 dec. 2023 - 5:58

Er is zoiets als een gemiddeld energieverbruik in Nederland. En daar kun je een berekening over de terugverdientijd aan spiegelen. En dat geeft een uitstekend gemiddeld beeld. Individueel kan men de knoppen iets bijstellen natuurlijk. Alle ins en outs staan bij Milieu Centraal uitgelegd https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/zonnepanelen/kosten-en-opbrengst-zonnepanelen/

Hahahihihoho
Hahahihihoho4 dec. 2023 - 15:29

Tsja dus zijn ze niet goedkoper maar waren ze de laatste jaren gewoon overprijst. En nu met alle boetebedragen en andere tegenmaatregelen van de energiemaatschapijen zoals nu weer de leveringskosten verhogen met 3000 procent zou je wel gek zijn om ze nog op je dak te leggen. uiteindelijk willen de energie maatschappijen gewoon zoveel mogelijk aan je verdienen en geven ze geen reet om het klimaat.