Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Microplastics worden niet uit water gezuiverd

11-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
195x90_water_01.jpg
Nederland spoelt dagelijks van alles door de wc; van het eten van gisteren tot het frituurvet waar het in is gebakken. Niet alles wat we door onze wc’s spoelen is geliefd bij de rioolwaterzuiveringen. Ze doen hun uiterste best om alles uit het rioolwater te halen, zodat het weer schoon terug de natuur in kan. Er is alleen één luis in de pels die onze natuur vervuild en waar zelfs de rioolwaterzuivering niet tegenop kan boksen: microplastics.
De wc als afvalbak
Naast de 'normale' dingen die in het riool verdwijnen, spoelt de Nederlander ook van alles weg dat eigenlijk daar niet thuishoort. Maandverband, tampons, kunststof doekjes, maar ook frituurvet en verfresten worden zonder pardon doorgespoeld. Daarnaast spoelen we ook onbewust plastic door het douchputje. Dit komt doordat er in veel scrubgels kleine bolletjes plastic zitten die onze huid schuren. Als ze dit hebben gedaan verdwijnen ook zij in de riolering.
In een paar stappen schoon
De soep in de riolering is dusdanig verontreinigd dat deze niet zomaar in de natuur geloosd mag worden. Hiervoor moet het rioolwater eerst gezuiverd worden in de rioolwaterzuiveringen in ons land.
Een rioolwaterzuivering schoont het water op in grofweg vier stappen:
1. Verwijdering van grof materiaal d.m.v. een hark
2. Voorbezinken; hier zinken zware deeltjes naar de bodem en worden verwijderd.
3. Slib; bacteriën worden aan het water toegevoegd om water nog meer te zuiveren
4. Nabezinktank; Hier wordt het slib verwijderd uit het water en weer hergebruikt.
Uiteindelijk is het water schoon genoeg om geloosd te worden in het water.
Plastic probleem
Al is het water volgens de Nederlands normen “schoon”, toch bevat dit water nog stoffen die wij er eigenlijk niet in willen hebben. Naast resten van medicijnen zijn dit de microplastics uit o.a. scrubgels en tandpasta. Deze stukjes plastic zijn te klein om te filteren. De Unie van Waterschappen heeft recent onderzoek gedaan en zij zien vooral bij de lozingsplekken grote hoeveelheiden kunststof deeltjes.
De kleine kunststof deeltjes zijn een gevaar voor het milieu. Dieren kunnen deze plastic deeltjes opeten waardoor ze in de voedselkringloop komen. Op deze kleine deeltjes plastic bevinden zich toxische stoffen, waarvan nog onduidelijk is wat het precieze effect op mens en milieu.
Betalen of verbieden?
Er zijn twee mogelijkheden om dit probleem op te lossen: of een nieuw type filter installeren of het gebruik van microplastics verbieden. De eerste oplossing wordt momenteel toegepast in verschillende rioolwaterzuiveringsinstallaties in Zwitserland. Het werkt goed, alleen zorgt er wel voor dat de waterschapsbelasting verdubbeld wordt en de burger moet opdraaien voor de microplastics in producten.
Een andere oplossing is een algeheel verbod op microplastics. Staatssecretaris Mansveld is momenteel bezig om te kijken of dit wat is.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!