Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Metreologen onderzoeken verband klimaatverandering en zware regenval

20 jul 2021
  •  
leestijd 1 minuten
1127weer-wolk-regen
Het KNMI gaat, samen met Duitse, Belgische en Britse weerkundigen, onderzoeken of er een verband is tussen de hevige regenval van vorige week, de overstromingen en klimaatverandering. Het onderzoek moet over een maand klaar zijn.
Over het algemeen worden extreme regenbuien nóg extremer door de opwarming van de aarde, maar lokale effecten kunnen ervoor zorgen dat de regen heviger of minder hevig wordt.

Regen op natte grond

De wateroverlast van vorige week was het gevolg van een lagedrukgebied boven Duitsland. Daardoor viel er in Zuid-Limburg in twee dagen tijd ruim twee keer zoveel water als in de hele maand juli. 
De grote hoeveelheid regen viel op een bodem die al verzadigd was door regen die daarvoor was gevallen. Onder meer Valkenburg aan de Geul had te kampen met ernstige overstromingen. In de Ardennen in België en in de Eifel in Duitsland waren de gevolgen nog heviger, met doden en gewonden.

Deze onderzoekers doen mee

Aan het onderzoek van het KNMI werken ook wetenschappers van de World Weather Attribution (WWA) mee. Deze internationale groep wetenschappers houdt zich al enkele jaren bezig met klimaatverandering en staat onder leiding van Jan van Oldenborgh van het KNMI en Friederike Otto van de Universiteit van Oxford.
Hydrologen van de Universiteit van Utrecht en een Italiaans wetenschappelijk instituut kijken speciaal naar de overstromingen die het gevolg waren van de extreme regenval.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar