Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Metalen worden opnieuw duurder

30-12-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
goudstaven_06.jpg
Metalen waren donderdag opnieuw in trek bij investeerders. De prijs van koper bereikte daardoor weer een recordhoogte, terwijl ook edelmetalen als zilver en palladium in jaren niet zo duur waren.
De prijs van koper steeg tot 9550 dollar (7207 euro) per ton, dat is ruim 100 dollar meer dan het record dat woensdag werd gevestigd. De prijs van het veel in de bouw en de halfgeleidersindustrie gebruikte metaal wordt vooral opgedreven door een sterke vraag vanuit China.
Die sterke vraag zorgt er ook voor dat palladium steeds duurder wordt. De prijs van het edelmetaal, dat vooral in de Chinese auto-industrie wordt gebruikt bij de productie van katalysatoren, liep donderdag op tot het hoogste niveau in negen jaar tijd. Palladium is nu ongeveer twee keer zo duur als een jaar geleden.
De zilverprijs klom donderdag tot het hoogste niveau van de afgelopen dertig jaar. Zilver werd dit jaar al ruim 80 procent duurder, dat is de sterkste stijging sinds begin jaren tachtig.
De populariteit van de metalen wordt mede veroorzaakt door de daling van de dollar ten opzichte van andere valuta. Die maken de grondstoffen, die in dollars worden afgerekend, aantrekkelijker voor investeerders die rekenen in een andere munteenheid. Ook de Europese schuldencrisis zorgt voor een vlucht naar grondstoffen, die worden gezien als een veilige belegging.
De prijs van goud is daardoor dit jaar al met ongeveer 30 procent gestegen, tot ruim 1400 dollar per troy ounce (31,1 gram). Dat is de sterkste stijging sinds 2007, het jaar waarin de financiële crisis voor het eerst de kop opstak. In dat jaar werd goud 31 procent duurder. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!