Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Met welke zonnelader laad je je smartphone het best op?

  •  
09-05-2015
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
19529 keer bekeken
  •  
195x90_zon.jpg
Een smartphone is voor veel mensen onmisbaar, maar dan moet hij wel opgeladen zijn. Hoe doe je dat onderweg, op de camping of in de volkstuin? Misschien is een oplader op zonne-energie voor je smartphone een uitkomst.
 
Kassa kocht in de winkel en op internet acht opladers op zonne-energie. Bij de aankoop stelden we ons op als een consument. Wij kozen laders die goed verkrijgbaar zijn, bedoeld zijn om je mobiel mee op te laden en we letten op de prijs. De duurste was €79 en dat was voor ons de bovengrens. Op andere specificaties hebben we niet gelet. Deze solarladers lieten we testen bij het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) in Petten.
Hoe werkt een zonnelader?
Een zonnelader bestaat uit een accu, een zonnepaneel en elektronica voor het opladen en ontladen van de accu. De zonnelader wordt opgeladen met zonlicht. Ook zonder zon kun je hem opladen via de USB-aansluiting op je computer of USB-adapter op het lichtnet. Na het opladen kun je met je zonnelader je telefoon opladen.
ECN onderzoekt de accu's
Nico Dekker is onderzoeker zonne-energie bij het ECN. Hij onderzocht allereerst de capaciteit van de accu's en of deze voldoet aan de specificaties op de verpakking. Uit deze metingen bleek dat de accu's van vier zonneladers (Rubytec Lader Nauru, CE Mini-solarlader van Conrad, A-Solar AM109 Onyx Solar Charger en de ANWB Solar reislader) te klein zijn voor het laden van een smartphone. De accu van de National Geographic 4-in-1 is groter, maar ook onvoldoende om een smartphone goed te laden. Drie zonneladers zijn wel in staat om een iPhone 5 (accucapaciteit van 1440 mAh) geheel op te laden. Dat zijn de Xtorm AM114 Lava Solar Charger, WakaWaka Power+ en de Xtorm AM116 Magma Solar Charger. Deze hebben een accucapaciteit van minimaal 2000 mAh.
Accucapaciteit op een rijtje
National Geographic 4-in-1: 1700 mAh
Xtorm AM114 Lava Solar Charger: 6000 mAh
WakaWaka Power+: 2200 mAh
Solar reislader van de ANWB: 800 mAh
Rubytec Lader Nauru: 1000 mAh
Xtorm AM116 Magma Solar Charger: 2000 mAh
A-Solar AM109 Onyx Solar Charger: 1000 mAh
CE Mini-solarlader SZ-MSC2009-1: 1200 mAh
Opladen met zonlicht
Bij ECN werden de zonneladers vervolgens onder een zonnesimulator en in het daglicht gelegd. Op deze wijze werden de zonnepanelen beoordeeld. Ook hierbij sprongen de Xtorm AM114 Lava Solar Charger, WakaWaka Power+ en de Xtorm AM116 Magma Solar Charger eruit. Dat komt, volgens Dekker, omdat het zonnepaneel groter is en omdat ze zeer efficiënte zonnecellen (IBC-cellen van Sunpower) hebben. Daarnaast maken de Xtorm AM114 Lava Solar Charger en de WakaWaka Power+ gebruik van de 'MPP-regeling'. Dat is een techniek waarbij zoveel mogelijk energie uit het zonnepaneel wordt gehaald.
Wie staan in de top drie?
Uit de metingen en ervaringen van Dekker komt deze top drie:
- Xtorm AM116 Magma Solar Charger: deze lader heeft een ingebouwde standaard voor makkelijke plaatsing richting zon en een lampje. De capaciteit van de accu van de geteste zonnelader was 2000 mAh.
- WakaWaka Power+: ook deze zonnelader heeft een ingebouwde standaard en lampje. Het formaat van de zonnecel is gelijk aan nummer drie, maar in de praktijk wordt er 30-40% meer energie in de accu geladen door de MPP-regeling van het zonnepaneel. Ook is de accu 10% groter in vergelijking tot nummer drie (2200 mAh).
- Xtorm AM114 Lava Solar Charger: deze zonnelader heeft een uitklapbaar zonnepaneel waardoor er meer licht wordt opgevangen en de zonnelader meer energie laadt. De accucapaciteit van 6000 mAh is ruim voldoende voor het opladen van de meeste smartphones. De zonnelader heeft geen standaard, waardoor de optimale plaatsing richting zon minder makkelijk is in vergelijking met de andere twee.
Let op de accu van je smartphone!
De capaciteit van de zonnelader moet circa 30% hoger zijn dan de accucapaciteit van de smartphone, anders kun je de telefoon maar gedeeltelijk opladen. Voor de metingen bij het ECN is gebruik gemaakt van een iPhone 5. De accucapaciteit hiervan is circa 1440 mAh. Je hebt dan minimaal een zonnelader nodig van rond de 2000 mAh. Als je een andere smartphone hebt is het dus van belang om te achterhalen wat de accucapaciteit is, zodat je daar bij de aanschaf van een zonnelader rekening mee kunt houden. Veel smartphones hebben een groter beeldscherm en omdat juist dat scherm een groot deel van de stroom verbruikt, hebben deze telefoons een zwaardere accu.
Tuinders testen de laders ook
We waren ook benieuwd hoe de zonneladers in het gebruik zijn. Daarom probeerden vier tuinders van het ecologisch tuinenpark De Driehoek een week lang elk twee solarladers uit. Hun ervaringen kwamen grotendeels overeen met de testresultaten van ECN. De vijf zonneladers die onvoldoende accucapaciteit hadden, werden ook door de tuinders met een onvoldoende beoordeeld. Meer opmerkingen staan in de tabel hieronder.
Verkrijgbaarheid, prijzen en verzendkosten
De goedkoopste solarlader kost €22,99 en de duurste €79. De meeste laders zijn in meer (web)winkels verkrijgbaar en de prijs verschilt soms per winkel. ANWB-leden krijgen korting op de aanschaf van producten bij de ANWB. Dat kan per product €5 tot €10 schelen. Bij het bestellen via internet moeten verzendkosten betaald worden, ook deze verschillen per website. Zo zijn bestellingen via bol.com boven de €20 gratis. De webwinkel van de ANWB rekent €2,50. De hoogste verzendkosten berekent webwinkel Conrad. Daar ben je maar liefst €6,95 kwijt aan verzendkosten.
Uitslag
Tuinders: handig, doet het goed, op één volle accu kon je de telefoon drie keer opladen. Smartphone was in één uur helemaal opgeladen.
Tuinders: smartphone wordt 100% opgeladen als de lader vol is, maar anders niet. Laadt te langzaam op in Nederland.
Tuinders: traag bij opladen en overbrengen naar de smartphone.
Tuinders: een volle accu is niet bereikt, lampje zou groen moeten worden,
mobiel wordt niet goed opgeladen.
Tuinders: smartphone wordt niet goed opgeladen, want de accu is te klein,
meer geschikt voor ouderwetse mobiele telefoons.
Tuinders: smartphone wordt niet goed opgeladen, onduidelijk hoe je ziet of accu vol is.
Tuinder: eerste gedachte "lekker klein", maar hij werkt zo slecht dat men er niets aan heeft.
Tuinders: smartphone wordt niet goed opgeladen, te weinig capaciteit,
onduidelijke gebruiksaanwijzing, prijs te hoog voor iets van functionele waarde.
2) in de gebruiksaanwijzing staat 6,3wh, dit is omgerekend 1700 mAh.
3) importeur van Rubytec zegt: "Dit model is verouderd. Er zijn nieuwe modellen verkrijgbaar met betere technologie en accucapaciteit."
Professor zonne-energie
In de studio praat professor zonne-energie Albert Polman verder over toepassingen van de zon. Polman is professor aan de Universiteit van Amsterdam. Ook is hij onderzoeksleider zonne-energie bij het onderzoekinstituut AMOLF . "Die zonneladers voor je telefoon zijn leuke gadgets. Een volgende stap is dat je in je hele huis zonne-energie zélf opslaat in accu's. Die energie kun je dan later gebruiken, gewoon voor je wasmachine bijvoorbeeld." Polman kijkt ernaar uit, maar het is nog niet zover. "De opslag van zonne-energie is nu nog niet goed geregeld. Mensen met zonnepanelen leveren elektriciteit terug aan het net, in plaats van het zelf te gebruiken."
Powerwall
Wel maakte de Amerikaanse fabrikant Tesla onlangs bekend een Powerwall op de markt te brengen: daarmee kun je thuis zonne-energie opslaan en gebruiken voor je televisie en je koelkast. De thuisbatterij is 1,5 meter hoog en één meter breed en gaat ongeveer €3000 kosten. Duur, vindt Polman. Dit is volgens hem wel de technologie van de toekomst. "Dan zullen de prijzen zakken."
Standaard
Polman verwacht dat in de toekomst zonnepanelen standaard worden ingebouwd in nieuwe huizen. Dan zie je ze nauwelijks maar kun je ze wel gebruiken. Zulke zonnepanelen moeten genoeg energie kunnen leveren voor huishoudelijk gebruik.
Polman maakte een theatercollege over zonne-energie en lichtmanagement 'Voor niets gaat de zon op'. Met een drive-in laboratorium laat Polman in de voorstelling zien hoe we het zonlicht dat elke dag op aarde valt, beter kunnen gebruiken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!