Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Met technologie in de auto files bestrijden

06-06-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
file_22.jpg
Een intelligent systeem in de auto moet bestuurders helpen files voor te zijn. Daarmee zou het aantal files afnemen, maar ook de lengte ervan. Onderzoeksinstituut TNO bevestigde berichtgeving hierover van De Telegraaf maandag.
Het onderzoeksinstituut is ervan overtuigd dat dit beter zal helpen ,,dan generiek meer asfalt aanleggen'', aldus een zegsman. Technologie kan helpen de weg 15 procent efficiënter te benutten en files terug te dringen tot maximaal 3 kilometer, zegt onderzoeker André Oldenburger, die namens TNO betrokken is bij het project. ,,Mensen rijden niet harmonieus en daardoor ontstaan files. Technologie kan helpen de verkeersstroom vloeiender te maken, waardoor ook de kans op ongelukken afneemt.'' Voor het project werkt het instituut samen met een dertigtal organisaties, waaronder KPN, TomTom en IBM, aldus Oldenburger. Het consortium wil 1 miljard euro van het kabinet om de registratie en voorspelling van drukte op de weg preciezer te maken. Volgens Oldenburger moet het systeem onder meer kunnen communiceren met een elektronische agenda. Daarmee krijgen mensen een melding over het tijdstip waarop ze het beste weg zouden kunnen gaan. ,,Daarmee voorkom je dat mensen achteraan in de file aansluiten.'' De onderzoeker gaat zelfs nog een stap verder. ,,Met het systeem zou iemand bijvoorbeeld een parkeerplek moeten kunnen reserveren bij de plaats van bestemming als dat nodig is en ook betalen'', aldus de onderzoeker.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!