Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Met deze tips gaat je smartphone langer mee

04-02-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
13833 keer bekeken
  •  
smartphone telefoon scherm gebroken gebarsten kapot 1127

Een smartphone is voor veel mensen een kostbaar bezit. Aan de nieuwste exemplaren hangt een flink prijskaartje. Prettig dus voor de portemonnee als je wat langer door kunt met je huidige telefoon. Hoe verleng je de levensduur van je smartphone?

Hoelang doe jij gemiddeld met een telefoon? Voor de meeste mensen is het moment om te wisselen na zo’n tweeënhalf à drie jaar bereikt. Maar een telefoon kan best wat langer mee. Dat is niet alleen voordeliger. Je voorkomt er ook mee dat de berg elektronisch afval onnodig snel groeit.

Voorkom schade

Een van de belangrijkste redenen om naar een nieuwe telefoon uit te kijken is schade. Als je 'm uit je handen hebt laten vallen (wie overkomt dat nou niet?), controleer je altijd meteen of het apparaat het nog doet en of het scherm geen barsten vertoont. De eerste tips gaan dan ook over het beschermen van je mobiele apparaat. 

- Doe een hoesje om je telefoon

Met een hoes of case om je telefoon verklein je de kans op valschade aanmerkelijk. Bij sommige telefoonmerken wordt een beschermhoesje standaard meegeleverd.

-Gebruik een screenprotector

Een screenprotector is een doorzichtige beschermlaag van kunststof of glas die je aanbrengt over het scherm van je telefoon. Het gebruik van een screenprotector biedt geen 100 procent zekerheid dat je scherm krassen oploopt of breekt na een val, maar het biedt wel een extra beschermlaag. De nieuwste telefoons zijn voorzien van speciaal Gorilla glass, dat heel kras- en barstbestendig is. Toch biedt een screenprotector ook voor deze smartphones net wat meer bescherming.

Zorg goed voor de batterij 

Als langzaamaan de fut uit de batterij verdwijnt, gaan gebruikers ook vaak op zoek naar een andere telefoon. Zorg daarom goed voor je batterij. Als je dat doet, kun je de levensduur van je smartphone rekken en hoeft deze minder snel vervangen te worden. 

Hoe actiever je telefoon, hoe zwaarder de accu wordt belast, hoe eerder deze versleten raakt. Als je de belasting omlaag brengt, zorg je ervoor dat je batterij het langer volhoudt. Hoe doe je dat? We zetten een aantal tips om je batterij te ontlasten beknopt op een rij:

- Verlaag de helderheid van je scherm. Dat kost minder stroom, en zo gaat je accu langer mee.

- Schakel wifi en / of bluetooth uit, als je deze niet nodig hebt. Staan deze functies altijd aan? Dan kost dat extra stroom.

- Verwijder apps of schakel deze uit, als ze in onbruik zijn geraakt. 

- Je telefoon heeft een energiebesparingsmodus. Een handige functie voor als je batterij bijna leeg is. Heb je deze functie nog niet aan staan? Lees hoe je dit instelt op een iPhone of op een Android-smartphone.

- Een tip voor gebruikers van een iPhone. Draait je telefoon op iOS 13 of hoger? Dan kun je gebruikmaken van een batterij besparende stand ‘Geoptimaliseerd opladen.’ Die vind je via: Instellingen > Batterij > Batterijconditie > Geoptimaliseerd opladen. Deze functie is ontwikkeld om de batterij minder te belasten en de levensduur te verlengen.

- Is de kracht helemaal verdwenen uit de batterij? Kijk of je deze kunt vervangen. Zo functioneert je smartphone bijna als vanouds en spaar je de kosten van een volledig nieuwe telefoon uit. Helaas is het niet bij alle modellen smartphone mogelijk om de accu om te wisselen. Schaf je een nieuwe telefoon aan? Let er dan op of de batterij te vervangen is. Op die manier kun je in de toekomst langer door met je nieuwe aanschaf.

Installeer updates

Zorg ervoor dat je telefoon up-to-date blijft en installeer updates voor de mobiele besturingsprogrammas’s iOS (iPhone) of Android, als deze beschikbaar zijn. Hier lees je hoe je dat kunt doen voor een iPhone. Eigenaren van een Android-toestel kunnen hier controleren of er een update beschikbaar is.

Houd ook de apps op je telefoon up-to-date. App-makers brengen met regelmaat updates uit om het functioneren van de apps te optimaliseren.

Is repareren mogelijk? 

Dank je telefoon niet te snel af bij problemen. Als je auto of wasmachine kuren heeft, ga je naar de garage of bel je een monteur. Telefoons gaan helaas ook weleens stuk. Gebeurt dit na een val, of stopt ie er ineens om onverklaarbare redenen mee? Dan kun je kijken of reparatie mogelijk is. 

Vraag de reparateur vooraf om een indicatie van de kosten. Dan kun je op dat moment de afweging maken: laat ik de reparatie uitvoeren of koop ik een andere telefoon? Een compleet nieuw exemplaar is vaak kostbaarder dan een reparatie.

Bronnen: Androidworld, Apple Support, Google, Cnet

Heb jij een vraag over je mobiele telefoon? Stel deze dan op Kassa's Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Heb je zelf kennis over een bepaald onderwerp? Help anderen op weg en beantwoord vragen op ons forum! 

Meepraten over dit onderwerp? Dan kan hieronder!

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!