'Merkshirt' populairste nepsouvenir
19-07-2012
• leestijd 2 minuten
Wie deze zomer op vakantie een nepmerkshirt koopt, is lang niet de enige. T-shirts met grote merknamen zijn samen met sportkleding de populairste namaaksouvenirs. Dat meldde een woordvoerder van de douane donderdag.
Accessoires
,,Op de tweede plaats staan nagemaakte kledingaccessoires als riemen en haarbanden. Tassen en lederwaren staan op de derde plek, horloges en schoenen op respectievelijk plaats vier en vijf", aldus de zegsman. De meeste spullen worden aangeschaft tijdens vakanties in Turkije en Zuidoost-Azië.
,,Het is lastig om te zeggen om hoeveel imitatieproducten het jaarlijks gaat, omdat één klein stickertje op een groot namaakstickervel ook als heel product telt. Maar we komen echt dagelijks spullen tegen tijdens controles", vertelt hij.
Welke nagemaakte merken het populairst zijn, wil de woordvoerder niet zeggen. Ook de directeur van React, de stichting die merken helpt bij de bestrijding van nepproducten, wil daar niets over kwijt: ,,Daar zou ik elk merk afzonderlijk toestemming om moeten vragen. Ze vinden dat immers niet altijd leuk als dat bekend wordt."
Niet 'alles' is verboden
Toch is de import van namaakproducten niet volledig verboden. Elke vakantieganger mag een handvol nepspullen in zijn koffer stoppen: ,,Maximaal 3 horloges, plus maximaal 250 milliliter parfum, plus maximaal 3 verschillende overige producten zoals kleding, accessoires en schoenen", somt de douanemedewerker op.
Koop je toch meer namaakartikelen en loop je tegen de lamp, dan moet je alles inleveren. En daar is de douane streng in. ,,Heb je bijvoorbeeld één horloge meer dan toegestaan in je koffer, dan raak je ze dus alle vier kwijt." Daarnaast kan het Openbaar Ministerie een boete opleggen, die kan oplopen van enkele honderden tot 45.000 euro. ,,Dat zal niet zo snel gebeuren als je voor het eerst een horloge te veel bij je hebt, maar wel als je al vaker bent betrapt of verdacht wordt van handel in nepproducten."
Winkelende toeristen met vragen over nepproducten kunnen de 'Is dit ok?'-app van de douane downloaden. Twitteraars kunnen vragen stellen aan @douanereizigers. ANP