Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. In september is Kassa weer terug op tv!

Merkartikelen via internet: Nep of echt?

20-10-2007
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
131 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
Tassen van Louis Vuitton, ondergoed van Björn Borg, Adidas sportkleding en allerlei Disney accessoires, dit is slechts een greep uit het enorme aanbod aan merkartikelen dat te koop is via internetsites als Marktplaats en E-Bay. En vaak voor een scherpe prijs. Maar hoe weet je of het product dat je koopt echt is, of nep?
Koopje
Wendy Harders uit Enschede reageerde op een advertentie waarin minibuttons van Disney werden aangeboden. Leuke cadeautjes voor als de kleinkinderen bij haar op bezoek kwamen, dacht ze. Ze kocht er 72 voor € 3, 95 via E-Bay en zag dat ze vanuit Hong Kong zouden worden opgestuurd. Maar in plaats van de buttons, plofte er een brief op haar deurmat, waarin stond dat de douane haar spullen had onderschept en in beslaggenomen. De buttons bleken nep!
Crimineel
Alsof dat al niet erg genoeg was, volgde een paar weken later een brief van Disney, waarin stond dat ze een schadevergoeding moest betalen van duizend euro. Duizend euro! En of ze bijgevoegde ‘onthoudingsverklaring’ wilde ondertekenen, waarmee ze verklaarde ‘onmiddellijk te stoppen met het verveelvoudigen en verhandelen’ van de disneybuttons. Oftewel: ik ben een crimineel, maar ik zal het nooit meer doen.
Recht op privacy of piraterij?
Hoe komt Disney aan haar gegevens, vroeg Harders zich af. En wij waren ook heel benieuwd. “Van de douane”, vertelt Ronald Brohm, directeur van SNB-REACT, de Stichting Namaak Bestrijding. Deze stichting behartigt de belangen van merkhouders als het gaat om piraterij. “Wij mogen namens de merkhouders naw-gegevens opvragen op basis van de Benelux merkenwet, met als doel namaakketens te ontrafelen.” Dat gaat niet zomaar. Pas als de merkhouder kan bewijzen dat de spullen nep zijn, worden de naw-gegevens verstrekt en mag de merkhouder een schadevergoeding eisen wegens gederfde winst, of voor de kosten die gemaakt worden om de nepspullen te vernietigen.
Volgens Brohm wordt er enorm veel gehandeld in nepspullen en is het belangrijk om de markt te beschermen tegen deze illegale handel. Dat daar af en toe een onschuldige consument tussenzit, is te betreuren, maar niets aan te doen. Gewoon even die verklaring ondertekenen, want als ze dat niet doet, riskeert ze een gang naar de rechter. En laten we wel zijn, als je besluit via internet spullen te kopen, dan neem je een risico en daar ben je zelf verantwoordelijk voor. Wel bevestigt hij dat het heel moeilijk kan zijn om namaak te herkennen.
Geen handtekening
Arda Gerkens, Tweede Kamerlid voor de SP, is het niet met hem eens. “Dit kan iedereen overkomen, ik heb zelf ook eens een broek gekocht die nep bleek te zijn”. Volgens haar worden naw-gegevens veel te makkelijk vrijgegeven. “Waarom wordt er niet eerst gekeken of het de eerste keer is dat op dit adres nepspullen worden besteld, of dat er meerdere bestellingen op dit adres lopen, of dat er een bedrijf op dat adres zit”, vraagt het Tweede Kamerlid zich af. Ze adviseert iedereen die hetzelfde als mevrouw Hardens is overkomen, om de onthoudingsverklaring niet te ondertekenen en niks te betalen. “Het gaat niet om een crimineel, maar om een nietsvermoedende oma”, benadrukt Gerkens, “die hier de dupe wordt van regelgeving die is bedoeld voor handelaren en bedrijven”.
Kamervragen
Arda Gerkens gaat Minister Bos kamervragen stellen over deze gang van zaken en gaat voorstellen om een strikter beleid te gaan voeren. “Want”, zegt Gerkens, “als de wet wordt overtreden, is het de taak van de overheid, en niet van een commerciële partij zoals Disney, om te vervolgen.
Reactie Disney
Disney heeft ons schriftelijk laten weten pal achter het gevoerde beleid te staan. Verder schrijft het bedrijf blij te zijn dat dankzij de inzet van de douane, consumenten worden beschermd tegen nepartikelen.
Tips: Hoe herken je echt van nep?
1.
Prijs : Wordt een product aangeboden voor een spotprijs? Dan is de kans groot dat het aanbod inderdaad té mooi is om waar te zijn.
2.
Aantallen / Meerdere advertenties : Wordt het product in grote aantallen aangeboden? Of staat dezelfde adverteerder met meerdere advertenties op de site?  Klinkt verdacht, beter niet doen.
3.
Herkomst advertentie Hong Kong: Wordt de advertentie aangeboden vanuit landen als Taiwan of steden als Singapore en Hong Kong en andere verre oorden waar veel nepproducten gemaakt worden? 4.
Foto : Is er op de foto bij de advertentie een standaardplaatje dat zó uit een reclamebrochure gekopieerd zou kunnen zijn. Wees dan op je hoede.
En als het toch mis gaat, draai dan, als het kan, de betaling terug en doe aangifte bij de politie.
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor