Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Merendeel gemeentewebsites ontoegankelijk'

20-05-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
internet_blauw_31.jpg
De overgrote meerderheid van de gemeentewebsites is onvoldoende toegankelijk voor mensen met een beperking. Dat blijkt uit een woensdag verschenen onderzoek in opdracht van het College voor de Rechten van de Mens.
Verbetering
De sites zijn niet goed te gebruiken door mensen die bijvoorbeeld blind of motorisch beperkt zijn. Van de 393 onderzochte gemeenten voldoet slechts 7 procent aan de standaarden voor toegankelijkheid. Zo’n 60 procent van de sites is ontoegankelijk. Deze gemeenten hebben wel een verklaring waarin staat dat er gewerkt wordt aan verbetering. Een derde van de gemeenten heeft geen toegankelijke website én geen verklaring.
Opvallend is dat vooral kleine gemeenten goed scoren op het vlak van toegankelijkheid. Van de grote gemeenten is Tilburg de enige die voldoet.
Mensen met een beperking
In Nederland leven ongeveer 2,44 miljoen mensen met een beperking. Dat zijn mensen die bijvoorbeeld niet goed kunnen zien of horen, moeite hebben met ingewikkelde teksten of geen muis kunnen gebruiken. Sinds begin dit jaar moeten alle overheidswebsites toegankelijk zijn voor iedereen. Alleen als er echt zwaarwegende redenen zijn kan een gemeente hiervan afwijken. ANP

Meer over:

diginieuws, website
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!