Kassa

Menzis past vergoedingenwijzer tandartszorg aan

10-02-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Fallback image for card
Menzis is één van de grootste verzekeraars in Nederland en heeft ca 2 miljoen verzekerden. Kassa ontving veel klachten over de tandartsverzekeringen van Menzis. Wat ook wel begrijpelijk blijkt te zijn.
In het vergoedingenoverzicht van deze aanvullende verzekeringen staat namelijk dat voor een aantal behandelingen een 100%-dekking bestaat. Veel verzekerden hebben daarom bij de keuze van een zorgverzekering bewust gekozen voor Menzis vanwege deze uitgebreide tandartsdekking.
Maar die blijkt in de praktijk niet zo aantrekkelijk te zijn.
Codes
Zo was Ellen van Leeuwen in de veronderstelling dat haar wortelkanaalbehandeling 100% vergoed zou worden. Maar Menzis vergoedde de rekening maar deels. In de polisvoorwaarden staat namelijk echter expliciet vermeld welke UPT-codes voor wortelkanaalbehandeling onder de dekking vallen. Niet vermeld staan de codes die Menzis niet vergoed.
De meeste grote verzekeraars vergoeden tandartskosten voor 75% - 100% tot een maximumbedrag. Dat bedrag varieert van € 1000  tot ca € 1500 bij de meest uitgebreide tandartsverzekering. Daarbij maakt het niet uit wat de tandarts doet. Geen gezeur met codes dus. 
Overeenkomst ontbinden
Bas van Batenburg van Van Batenburg & Van der Vlies Advocaten  is advocaat en gespecialiseerd in consumentenrecht. Hij stelt dat Menzis tekort schiet in nakoming van de overeenkomst. Verzekerden kunnen namelijk op basis van de Vergoedingenwijzer en polisvoorwaarden niet weten dat onderdelen van behandelingen niet vergoed worden, terwijl ze dat wel wordt voorgespiegeld.
Hij stelt dat gedupeerden Menzis schriftelijk moeten sommeren om alsnog de tandartskosten volledig te vergoeden. Als Menzis daarin weigerachtig blijft, dan hebben verzekerden het recht om de overeenkomst te ontbinden. Hieronder vindt u een brief die u naar Menzis kunt sturen.
Als u zich nader wilt oriënteren op aanvullende tandartsverzekeringen kunt u daar via verschillende vergelijkingssites informatie over krijgen: o.a. via deze link .
Beroepsorganisatie tandartsen
Emile Dom, tandarts en afdelingsvoorzitter Amsterdam- Haarlem e.o. van de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) wordt geconfronteerd met patiënten die hem verwijten dat hij verkeerde codes gebruikt. Hij stelt echter die codes te gebruiken voor de behandeling die hij noodzakelijk acht.
Informatie aangepast
In de studio is aanwezig Ruben Wenselaar, lid van de Raad van Bestuur van Menzis. Hij erkent dat Menzis in de voorlichting over de dekking van de tandartsverzekeringen niet duidelijk is geweest. Daarom heeft Menzis de informatie in de Vergoedingenwijzer aangepast. Ook ontvangen alle verzekerden komende week en brief met een toelichting op de tandartsdekking. De polisvoorwaarden worden op dit moment niet aangepast. Menzis is op dit moment niet bereid gedupeerden tegemoet te komen door alsnog de niet vergoede delen van rekeningen te betalen.
Als u deze brief stuurt naar Menzis; wilt u Kassa dan op de hoogte houden van de reactie van Menzis? Mail dan naar kassa@vara.nl .
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!