Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Mensenrechten in Nederland onder druk door armoede'

17-05-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
71 keer bekeken
  •  
Portemonnee schuld armoede 930 x 520
Het bestrijden van armoede moet hoger op de agenda. De overheid moet met een nationaal programma komen, want door geldgebrek komen bijvoorbeeld mensenrechten als recht op onderwijs, werk, gezondheid en huisvesting in het gedrang.
'Cijfers liegen er niet om'
Armoede kan leiden tot een ongezond voedingspatroon, wonen in een ongezonde omgeving of het mijden van zorg. Dat stelt het College voor de Rechten van de Mens in de woensdag verschenen rapportage Mensenrechten in Nederland. De cijfers liegen er volgens de organisatie niet om. Ongeveer 2,5 miljoen mensen in Nederland zijn laaggeletterd. Veel van hen zijn langdurig arm, hebben gezondheidsproblemen en zijn minder betrokken bij de maatschappij en politiek.
Waardigheid
Uit een belevingsonderzoek dat het college onderzoeksbureau Gfk liet doen, blijkt dat 80 procent van de mensen die zichzelf als arm beschouwen, voelt dat dit hun gevoel van waardigheid aantast. ,,Als mensen het gevoel hebben er niet bij te horen, kan dat leiden tot maatschappelijke onvrede en verlies van vertrouwen in instituties zoals de overheid en de rechtsstaat’’, stelt Adriana van Dooijeweert, voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

manwijf
manwijf19 mei 2017 - 7:56

Zolang het op Schiphol gierend druk is en zelfs vluchtelingen nog op vakantie gaan, zolang de koffiegelegenheden, waar je ook komt, stampend vol zitten, zolang de loungebanken, nieuwe keukens en computerapparatuur niet aan te slepen zijn en we overal de auto voor pakken, valt het volgens mij best mee. Ik zeg niet dat er geen mensen zijn, die het met minder moeten doen, maar dat is van alle tijden. Iedereen rijk is natuurlijk een utopie. Hoe zit het bij deze uitvallers met hun prestaties? Als schoolverlaters  de carrièreboot missen, is dat bv hun eigen schuld. Als je je stinkende best doet om je school af te maken en je bent niet te beroerd om je mouwen op te stropen, dan kun je altijd en overal je brood verdienen. Het is niet altijd een kwestie van een goed stel hersens, maar vooral doorzettingsvermogen en inzet. Daarbij hand op de knip als het gaat om onnodige uitgaven. De oudere generatie is er ook niet gekomen met navelstaren. Tegenwoordig moet alles aangedragen worden. En ook vrouwen van die zgn, artsen en apothekers kunnen toch net als wij gewoon aan het werk? Gek genoeg zijn mensen die buiten de boot vallen ook heel slecht vertegenwoordigd als het gaat om vrijwilligerswerk.

honza23
honza2317 mei 2017 - 17:13

Maar natuurlijk wel op vakantie naar Turkije of Marokko; of wel een aaifoon, of wel roken en drinken, oftewel: wel geld uitgeven en dan klagen dat je tekort hebt?Armoede voert niet tot een ongezond etenspatroon, maar gemakszucht. Liever een zak patat dan zelf aardappels schillen en groente koken. Want als je een beetje oplet is gezond voedsel vele malen goedkoper dan kant-en-klaar gemaksvoedsel.

1 Reactie
pk49
pk4917 mei 2017 - 21:44

spreekt de kapitalist. Vogens mij heeft u erg weinig vrienden en kennissen die in de doelgroep vallen. Vakantie ?? Ik ken mensen die al jaren niet op vakantie zijn geweest door pure armoede.

gerardvantol
gerardvantol17 mei 2017 - 14:28

Maar de staatsschuld neemt af en de economie groeit. Ook staat Brussel (Draghi) al handewrijvend te wachten op de volgende extra bijdrage voor de Zuid-Europese bodemloze put.

1 Reactie
pk49
pk4917 mei 2017 - 21:51

hoezo ? Kent u Draghi ? De economie mag dat aan het herstellen zijn.Voordat de burger er iets van merkt moet eerst de industrie goed gaan draaien. De arbeiders worden dan beter betaald of gaan uit de WW om vervolgens meer geld te kunnen besteden. Daarom gaan jaren overheen voordat de burger iets merkt.

sieger veenstra
sieger veenstra17 mei 2017 - 14:00

Pinoccio denkt alleen maar aan de liberale economie(marktwerking) die goed gaat. Positief denken en altijd blijven lachen (doet Pinoccio ook) dan komt alles goed. College graag even wat positiever denken!!!!!!

2 Reacties
harmsen
harmsen17 mei 2017 - 14:19

Jij denkt zeker dat je leuk bent met die foto van je. Volgens mij neem jij dit probleem totaal  niet serieus. Er valt namelijk weinig te lachen als je geen rooie cent te makken hebt.

kierewiet
kierewiet17 mei 2017 - 16:55

Nee, Sieger denkt dat niet, maar die mafketel, "onze" grote leider lacht zich wel suf en die neus krijg je er dan automatisch bij, als je zo veel leugens verkoopt! En geloof me, bij mij valt er ook weinig te lachen, hoor!

geensaus
geensaus17 mei 2017 - 13:38

Ik ben altijd weer verbaasd dat armoede en ongezond eten aan elkaar gekoppeld worden. Groenten zijn in NL eigenlijk spotgoedkoop, maar je moet er soms wel moeite voor doen om het echt lekker te maken. Weinig vlees eten, een eitje, kaas smelten op de groente of aardappels, goedkoper en gezonder dan een frikandel bv.Maar het is echt wel zo dat in armoede leven je kwaliteit van leven aantast, eeuwig geldgebrek geeft een onveilig gevoel, je schrikt van een rekening, medicijnen die wel voorgeschreven zijn maar niet worden vergoed worden niet gekocht, ga je in de kou zitten vanwege de energierekening enz.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!