Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 19 september om 19:20npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Mensen mijden dure zorg'

10 feb 2016
  •  
leestijd 1 minuten
dokter930x520
Een op de vier hulpbehoevenden maakt minder gebruik van de zorg of ziet daar zelfs helemaal van af, omdat ze de eigen bijdrage te duur vinden. "Mensen vertellen ons dat ze hierdoor in isolement raken en misschien zelfs in een instelling opgenomen moeten worden", zegt directeur Illya Soffer van belangengroep Ieder(in) in het blad Binnenlands Bestuur. De organisatie en het tijdschrift hebben samen onderzoek gedaan en publiceren woensdag de uitkomsten.
Verschillende eigen bijdragen
Gemeenten zijn sinds vorig jaar verantwoordelijk voor maatschappelijke ondersteuning. Dat kan bijvoorbeeld huishoudelijke hulp of dagbesteding zijn. Wie daar een beroep op doet, moet zelf ook een deel betalen, maar de hoogte van die eigen bijdrage kan per gemeente verschillen.
Gebrek aan informatie
Volgens het onderzoek weet meer dan de helft van de zorggebruikers niet wat ze dit jaar aan eigen bijdrage moeten betalen. Eerder klaagden de Nationale ombudsman en de belangenvereniging Per Saldo al over het gebrek aan informatie. Het onderzoek is uitgevoerd onder 66 gemeenten, van groot tot klein, en ruim 600 mensen uit de achterban van Ieder(in). ANP

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!