Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Mensen met vaccinatie houden zich nog goed aan coronamaatregelen

16-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
140 keer bekeken
  •  
coronavaccin injectienaald vaccineren 1127

Vrijwel niemand laat na een vaccinatie tegen corona de coronaregels helemaal los. Veel mensen wachten tot hun dierbaren ook zijn ingeënt, meldt EenVandaag na onderzoek. Een andere, eerder deze week gehouden peiling van ouderenbond ANBO laat eenzelfde beeld zien: ruim 90 procent van de gevaccineerde zestigplussers zegt zich nog net zo goed aan de richtlijnen te houden als voor de vaccinatie.

Aan het onderzoek van EenVandaag deden een kleine 26.000 leden van het Opiniepanel mee, van wie 5576 mensen een of zelfs al twee keer zijn gevaccineerd. Negen van de tien gevaccineerden geven aan zich te houden aan de regels die ook gelden voor niet-gevaccineerde mensen. Een op de twintig houdt zich minder aan de maatregelen. Hierbij gaat het vooral om niet-kwetsbare mensen. Maar er is vrijwel niemand die zich er helemaal niet meer aan houdt.

Mensen die een of twee prikken hebben gehad, houden zich vooral nog aan de regels omdat ze vrezen het virus mogelijk over te dragen op dierbaren. Een klein deel van de mensen is bang om zelf alsnog ziek te worden.

60-plussers willen kiezen welk coronavaccin ze krijgen

Aan de peiling van de ANBO, die door de bond werd uitgezet onder 64.000 leden en niet-leden die zich hebben geabonneerd op een of meer nieuwsbrieven, deden in totaal ruim 6000 mensen mee. De peiling van de ANBO laat zien dat zo’n 70 procent van de zestigplussers die nog niet zijn gevaccineerd, graag zelf zou willen kiezen welk coronavaccin ze krijgen. Voor zestigplussers die inmiddels minstens één inenting hebben gehad, zegt 40 procent dat ze liever zelf hadden willen kiezen tussen de vaccins. ANBO vermoedt dat dat verschil te maken heeft met de zeldzame bijwerkingen die kunnen optreden na inenting met het vaccin van AstraZeneca. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!