Mensen zonder vaste arbeidsovereenkomst krijgen wettelijk minimumloon
29-03-2017
• leestijd 1 minuten
Mensen zonder arbeidsovereenkomst, maar die op basis van een overeenkomst van opdracht werken (OVO), gaan minimaal het wettelijk minimumloon (WML) verdienen. De Eerste Kamer heeft vanmiddag ingestemd met een wetsvoorstel hiervoor van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Door betaling van het minimumloon aan deze groep moet misbruik van opdrachtnemers worden voorkomen.
Tienduizenden krijgen recht
Minister Asscher ziet deze wet als een belangrijke stap in het verbeteren van de positie van werkenden zonder arbeidsovereenkomst. Naar schatting hebben zo'n 50.000 mensen die werken op basis van een OVO automatisch recht op het minimumloon door de nieuwe wet. Hier vallen onder andere veel postbezorgers onder.
Makkelijk te omzeilen
Momenteel geldt het minimumloon alleen voor iemand die werkt op basis van een overeenkomst van opdracht als hij zich niet mag laten vervangen door een ander. In de praktijk blijkt dat werkgevers dit criterium makkelijk kunnen omzeilen, waardoor ze geen minimumloon hoeven te betalen. Dit wordt nu voorkomen.
Het WML geldt niet voor zelfstandige ondernemers, die een andere positie hebben op de arbeidsmarkt.
Bron: Rijksoverheid