Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Mensen met afweerstoornis krijgen uitnodiging voor extra coronaprik

06-10-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
154 keer bekeken
  •  
coronavaccin injectienaald vaccineren 1127

Enkele honderdduizenden mensen komen in aanmerking voor een extra vaccinatie tegen het coronavirus. Het gaat om mensen met een ernstige afweerstoornis. De komende weken krijgen ze een uitnodiging thuisgestuurd. 

De extra prik kan helpen om de afweer sterker te maken. Het betreft tussen de 200.000 en 400.000 mensen van 12 jaar en ouder, bij wie de eerste twee prikken mogelijk niet goed genoeg hebben gewerkt. Daardoor hebben ze misschien onvoldoende bescherming opgebouwd.

Aanvullende dosis

De extra inenting wordt geen boosterprik genoemd, maar een aanvullende dosis. De eerste uitnodigingen zijn woensdag verstuurd. Mensen die de uitnodiging per mail ontvangen, kunnen mogelijk dezelfde dag al zonder afspraak terecht bij een vaccinatielocatie met vrije inloop. Anderen krijgen de uitnodiging in de brievenbus. Mensen kunnen ook een prikafspraak maken bij de GGD. Het duurt waarschijnlijk drie tot vier weken voor iedereen is uitgenodigd, verwacht het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Mogelijk ander vaccin toegediend

Bij de derde prik krijgt deze groep mensen het vaccin van Pfizer en BioNTech of dat van Moderna, ook als ze eerst een ander vaccin hebben gekregen. Mensen die midden in een behandeling zitten, kunnen hun derde prik nu nog niet krijgen. Zij komen later alsnog aan de beurt.

Het is volgens de Gezondheidsraad voorlopig nog niet nodig om de rest van de bevolking een boosterprik te geven. De vaccins werken bij hen nog goed genoeg om de kans op ziekenhuisopname of overlijden te beperken. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!