Mensen gaan graag op groepsconsult bij de dokter
11-06-2009
• leestijd 1 minuten
Het Gezamenlijk Medisch Consult is in opmars. Naar schatting komen jaarlijks 5500 patiënten op een spreekuur waarbij een arts acht tot tien patiënten tegelijk op bezoek krijgt. Beide partijen zijn erg tevreden over het groepsconsult, blijkt uit onderzoek dat het Kwaliteitsinstituut voor de gezondheidszorg CBO woensdag presenteerde.
Het groepsconsult werd in 2005 geïntroduceerd. Ruim veertig teams van artsen kregen een training om het speciale spreekuur te houden. Uit het onderzoek, dat gehouden werd onder 14 behandelteams, blijkt dat 90 procent van de zorgverleners sindsdien regelmatig zo'n groepsconsult geeft.
De artsen vergeleken de ervaringen van patiënten die een individueel consult hadden met die van een groepconsult. Hieruit bleek dat patiënten het prettig vinden dat zij in een groepsconsult ervaringen kunnen delen met medepatiënten, kunnen leren van anderen en extra informatie krijgen. Ook artsen vinden dat er in het consult meer informatie kan worden uitgewisseld, blijkt uit het onderzoek.
De groepsconsulten zijn vooral voor mensen met een chronische aandoening. Patiënten kunnen vrijwillig meedoen en worden altijd geholpen door hun eigen arts. De arts bespreekt beurtelings het ziekteverloop met elke patiënt. Veel verschillende specialismen bieden het spreekuur aan; van kindergeneeskunde tot reumatologie, van neurologie tot verloskunde.
Hoeveel geld het de ziekenhuizen en huisartspraktijken jaarlijks scheelt, is nog niet bekend, zei een woordvoerster van het CBO.
Bron: ANP