Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Mensen ervaren meer overlast van vuurwerk

07-12-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vuurwerk-930x520
Mensen ervaren in toenemende mate overlast van vuurwerk. Het draagvlak voor strengere handhaving wordt breder. Maar voor een vuurwerkverbod is nog steeds geen meerderheid, blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van Binnenlands Bestuur.

Cijfers overlast stijgen

De overlast die Nederlanders van vuurwerk ervaren, is sinds 2015 toegenomen van 28 naar 36 procent. De top 3 van grootste bronnen van overlast bestaat net als in eerdere jaren uit: harde knallen (76 procent), vuurwerkrestanten op straat (64 procent) en gestreste huisdieren (44 procent). Verder geven vuurwerkrestanten in de tuin en stankoverlast aanleiding tot ergernis. Lichamelijk letsel wordt door slechts weinigen (4 procent) genoemd.

Draagvlak strengere handhaving neemt toe

Bovendien blijkt ook dat het draagvlak voor strengere handhaving van het verbod op illegaal vuurwerk is toegenomen: ruim driekwart van alle Nederlanders is daar voorstander van. Ook is het aandeel Nederlanders dat pleit voor een beperking van de afsteektijden is het afgelopen jaar gegroeid van 29 naar 33 procent.

Verbod voor particulieren heeft steun

Een algemeen vuurwerkverbod voor particulieren kan rekenen op steun van 47 procent van de Nederlanders. Dat is gelijk aan 2015. De vuurwerktraditie leeft bovengemiddeld in de grensregio’s. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!