Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Menselijk eitje voor eerst opgekweekt in lab

09-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
laboratorium 930 520
Voor het eerst zijn menselijke eitjes die geschikt zijn voor bevruchting opgekweekt in een laboratorium. Wetenschappers zijn erin geslaagd het proces waarbij eitjes in de baarmoeder rijpen, buiten het lichaam na te bootsen.

Vruchtbaarheid behouden

Bij de methode worden stukjes uit de eierstokken gebruikt. Het is een stap verder dan ivf (in vitro fertilisation) en heet ivm (in vitro maturation). ,,Als we kunnen aantonen dat deze eitjes normaal zijn en kunnen uitgroeien tot embryo's, dan zijn er veel mogelijkheden voor behandelingen'', zei onderzoeksleider Evelyn Telfer van de universiteit van Edinburgh tegen de krant The Independent.
De methode kan vrouwen helpen die geen normale ovulatie hebben en daardoor niet in aanmerking komen voor ivf, waarbij rijpe eitjes worden uitgehaald en in het laboratorium bevrucht met sperma. Daarnaast kunnen jonge kankerpatiënten zo mogelijk hun vruchtbaarheid behouden als ze bestraling of chemotherapie moeten ondergaan.

Materiaal uit eierstokken transplanteren

Nu wordt nog materiaal uit de eierstokken bewaard in de hoop dat die terug kan worden getransplanteerd als de patiënt is genezen. Telfer: ,,Dat kan risicovol zijn, want veel van deze jonge vrouwen hebben een kanker die door het bloed wordt verspreid en je wil geen abnormale cellen terug transplanteren.''

Meer over:

bevruchting, eitje, ivm
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!