Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Mens consumeert al miljoenen jaren alcohol

02-12-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
drank_02.jpg
Onze voorvaders consumeerden vermoedelijk al miljoenen jaren alcohol. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek. De conclusie haalt eerdere aannames onderuit; er werd altijd gedacht dat mensen pas negenduizend jaar alcohol consumeerden.
Enzym ADH4
De biologen van het Sante Fe College in Gainesville (Verenigde Staten) bekeken wanneer in de evolutie het enzym ADH4 opdook. Dat enzym is nodig om alcohol af te kunnen breken. Het blijkt dat de voorvaders van de mens al zeker tien miljoen jaar geleden het enzym in hun lichaam hadden.
Ethanol
Dat gaf een evolutionair voordeel. Zo’n 15 miljoen jaar geleden veranderde het klimaat drastisch, en daarmee ook de leefomgeving van onze voorvaders in Oost-Afrika. Als gevolg daarvan gingen zij meer fruit eten dat op de grond was gevallen, in plaats van fruit dat zij uit bomen plukten. Gevallen fruit bevat meer ethanol - een alcoholsoort - en dankzij het enzym kon dat worden afgebroken na consumptie. Andere diersoorten konden dat niet. ANP

Meer over:

alcohol, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!