Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Meningokokken B: waarom zit het niet in het vaccinatieprogramma?

16 feb 2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
80 keer bekeken
  •  
vaccinatie 930x520
Op Valentijnsdag 2018, afgelopen donderdag precies een jaar geleden, overleed Sammie, de dochter van Meggy en Lennard aan de gevolgen van de meningokokkenziekte. Wat begon met een ogenschijnlijk onschuldige griep eindigde binnen twee dagen in de dood van een tot dan toe kerngezond en levendig meisje van ruim anderhalf jaar. Sammie overleed aan de besmetting met de meningokokken B bacterie die zo snel om zich heen greep dat ze niet meer te redden was.
Meningokokken B kwam vroeger veel vaker voor maar juist de laatste jaren veel minder. Mede om die reden was het vaccin dat sinds 2013 bestaat en sinds 2015 in Nederland beschikbaar is, ook niet opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Sammie was wel ingeënt tegen de meningokokken C variant, zoals alle jonge kinderen sinds 2002. Haar ouders dachten daarom dat ze helemaal beschermd was. Als ze hadden geweten dat er een meningokokken B variant bestond en dat daar zelfs een vaccin tegen was, hadden ze Sammie daar zeker tegen gevaccineerd. Op eigen gelegenheid en voor eigen kosten. Maar ze wisten het niet, zoals waarschijnlijk de meeste ouders.

Meningokokken W

Meningokokken W is de laatste jaren sterk in opmars en sinds mei vorig jaar wordt er tegen gevaccineerd bij de grootste risicogroepen: baby’s van 14 maanden en bij tieners tussen de 14 en 18 jaar. Bij die laatste groep wordt een inhaalslag gemaakt die dit najaar begon en dit voorjaar wordt voortgezet. Een enorme operatie die belangrijk is omdat bij deze variant er sneller sprake is van groepsbesmetting. Als de risicogroepen gevaccineerd worden kunnen die de bacterie niet meer verspreiden.
De W variant wordt nu in een combinatievaccin gegeven met A C en Y. Omdat de W variant veel vaker voorkomt en omdat het groepsbesmetting tegengaat, is dat een kosteneffectief middel om op te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma. Dat zegt ook de Gezondheidsraad, een belangrijk adviesorgaan van de regering dat hierover in december een advies heeft gegeven. Maar volgens de Gezondheidsraad geldt dat niet voor meningokokken B.

Meningokokken B

Meningokokken B, historisch gezien de meest voorkomende variant, komt de laatste jaren minder vaak voor, zo’n 80 keer per jaar. Als gevolg daarvan overlijden jaarlijks 3-5 patiënten (waarvan 1-2 jonge kinderen, de grootste risicogroep) en houdt een kleine 30 patiënten er blijvende schade aan over: doofheid, hersenafwijkingen, of ledematen die geamputeerd moeten worden. Dat is ingrijpend, maar niet voldoende om een grootschalige en dure inentingscampagne te rechtvaardigen, vindt de Gezondheidsraad. Ook omdat het vaccin bijwerkingen kan geven zoals heftige koortsaanvallen.

Oproep ouders en kinderartsen

Een grote groep kinderartsen en andere deskundigen is het daar niet mee eens en roept staatssecretaris Blokhuis op het vaccin tegen B wel in het Rijksvaccinatieprogramma op te nemen. Meningokokken B kan nu wel minder voorkomen, maar kan in de toekomst weer plotseling toenemen, zoals de afgelopen jaren met meningokokken W is gebeurd, waar nu plotseling een grote inhaalvaccinatie moet plaatsvinden om zuigelingen en tieners te beschermen. We moeten voorkomen dat we in de toekomst niet weer achter de feiten aanlopen, stellen de kinderartsen en de wetenschappers. Of zoals gezondheidseconoom en expert op het gebied van kosteneffectiviteit het zegt: je moet in het dal vaccineren om de volgende piek te voorkomen.
De groep voorstanders wijst ook op de ervaringen in het Verenigd Koninkrijk waar B sinds 2015 in het vaccinatieprogramma is opgenomen. Daar zijn tot afgelopen najaar 3 miljoen doses van het B-vaccin gegeven zonder veiligheidsrisico's. De incidentie van Meningokokken B is daar inmiddels fors afgenomen. Om de bijwerking van hoge koorts tegen te gaan wordt het vaccin niet gecombineerd met andere vaccinaties en wordt er vooraf een paracetamol toegediend. Dat ongeveer 30% van de baby’s dan alsnog koorts krijgt is vergelijkbaar met andere vaccinaties en niet verontrustend. Integendeel: het betekent dat het vaccin z’n werk doet en er antilichamen worden aangemaakt.
Deze week sloten zo’n 40 ouders van kinderen die zijn getroffen door meningokokken W en B zich aan bij de oproep van de kinderartsen en wetenschappers. In een open brief aan Minister Bruins en staatssecretaris Blokhuis doen ze een klemmend beroep op de bewindslieden om niet langer te wachten en het B-vaccin ook in het Rijksvaccinatieprogramma op te nemen. De open brief is hier te lezen .
Omdat er nog veel onbekendheid over meningokokken is heeft de meningitis-vereniging op verzoek van Kassa een overzicht gemaakt met veel voorkomende vragen en antwoorden. Lees hier de vragen en antwoorden . Daarnaast geeft het RIVM hier uitgebreide publieksvoorlichting .

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

marleenvanh
marleenvanh17 feb 2019 - 11:25

Dus ca. 235,- voor een ernstige maar weinig voorkomende variant van een ziekte. Twijfelgeval of dat inderdaad aan elk kind gegeven zou moeten worden 'uit de openbare pot'.... Ouders wel goed voorlichten dat ze die vaccinatie zelf kunnen laten geven en wanneer JOUW kind jou alles waard is dan betaal je dat toch zonder morren. Kun je dat niet? Dan heb je met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid sowieso te weinig inkomsten om (nog) een kind op te voeden.......  

2 Reacties
raymond89109
raymond8910917 feb 2019 - 14:51

Idioot!

Anne AnneAnne
Anne AnneAnne17 feb 2019 - 14:56

Het treft niet alleen kinderen maar ook volwassenen. Iedereen zou dus het vaccin moeten krijgen. En waarom moet er perse zelf voor betaald worden. Jij hebt je inentingen toch ook gratis gekregen. Of ga je die nu terugbetalen?

elmarojo
elmarojo17 feb 2019 - 8:37

Het RIVM? De grootste oplichters die er zijn met hun gebrekkige of geen informatie.....draait allemaal om geld.....

2 Reacties
endemion
endemion17 feb 2019 - 22:58

Idd RIVM waardeloze organisatie. Wat ze je niet vertellen over vaccinatie: dat het niet veilig en effectief is. Het middel is ernstiger dan de kwaal!! Dat is overigens vaak het geval bij medicijnen (er is een reden dat niet over geneesmiddelen gesproken wordt - tip lees Dr. Peter Gøtzsche boek). Er zijn tal van statistieken over vaccinatie effecten en tal van klokkenluiders die zijn opgestaan echter die komen natuurlijk niet aan bod bij de propaganda verkopers zoals kassa.

Hier een voorbeeldje wbt statistieken.
Vaccinatie kansen op aandoeningen vs niet vaccineren
Diabetis                ± 2.8     x  meer kans
Autisme                 ± 2.5     x  meer kans
Schildklier afwijking   ± 17      x  meer kans
Migraine        ± 2.3    x  meer kans
Epileptie        ± 10.9    x  meer kans
Scoliosis         ± 10.8    x  meer kans (kromme werelkolom)
Autoimmuun aandoening    ± 18.9  x  meer kans (immuunsysteem keert zich tegen het eigen lichaam)
Hyperactiviteit        ± 3.9    x  meer kans (adhd ed)
Hooikoorts        ± 3.7    x  meer kans
Oorontstekingen        ± 5.8    x  meer kans
Herpes            ± 47.4    x  meer kans
Exeem ed        ± 1.8    x  meer kans
Neusontstekingen    ± 20    x  meer kans
Astma/Bronchitis    ± 7.8    x  meer kans
Allergieën        ± 2.2    x  meer kans

Gemiddelde         ± 10.5  x  meer kans op aandoeningen

En voor iedereen die denkt te weten hoe het zit met vaccins en de neiging heeft om direct als een soort dolle hond de aanval in te zetten bij het lezen van zo'n bericht als deze, doe jezelf een lol en lees je eerst eens echt in in de materie. Ik dacht vroeger ook dat ik wel wist hoe de wereld in elkaar steekt maar niks is minder waar gebleken. Door middel van de main stream media wordt een vals wereldbeeld over onze ogen getrokken. Wat betreft vaccins begin eens op stichtingvaccinvrij.nl hier is een grote verzameling van eerlijke informatie over het onderwerp te vinden.

Anne AnneAnne
Anne AnneAnne18 feb 2019 - 21:24

Ongetwijfeld zal je meer kans hebben op bepaalde aandoeningen. Alleen, als er niet meer gevaccineerd wordt en de pleuris breekt uit, dan hebben kinderen ubberhoubt geen kans meer om die hele lijst te krijgen. Dan zijn ze namelijk dood. Wel weer goed voor het statistische lijstje van je