Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Melkprijs bij boer flink gedaald

3 sep 2009
  •  
leestijd 1 minuten
3973642.jpg
De prijs die boeren ontvangen voor de melk is in een jaar tijd met 31 procent gedaald, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. De consument merkt daar weinig van. In juli betaalde die in de supermarkt 2,3 procent minder voor een literpak volle of halfvolle melk dan een jaar geleden.
Slechts een klein deel van de melk van de Nederlandse boeren wordt verkocht als consumptiemelk in de winkel. Het overgrote deel is voor producten als kaas en poedermelk, en daarbij moet geconcurreerd worden op de wereldmarkt. Wel ging de prijs van de verwerkte melk uit de zuivelfabriek de afgelopen maanden harder omlaag dan de prijs in de supermarkt.
Het onderzoeksinstituut LEI meldde vrijdag dat er een einde lijkt te zijn gekomen aan de prijsdaling op de zuivelmarkt. ,,Er tekent zich een voorzichtig herstel af,'' aldus het LEI, dat verwijst naar de prijs voor melkpoeder bij een veiling in Nieuw-Zeeland. Ook op de kaasmarkt gaat het weer wat beter. Boze melkveehouders dreigden eerder deze week met een melkstaking, als de ministers van landbouw in de Europese Unie maandag geen verandering brengen in het zuivelbeleid.
Volgens het CBS is de prijs van de melk in de supermarkt nu ongeveer 40 procent hoger dan in het jaar 2000, terwijl in die tijd de melkprijs bij de boer daalde met 28 procent. Dit verschil heeft mogelijk te maken met hogere loonkosten en hogere transportkosten.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar