Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Melkboete voor Nederland

02-10-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
melk_uieren_08.jpg
Nederland moet flink in de buidel tasten omdat het de Europese afspraken over melkproductie heeft geschonden. Nederland produceerde in de meetperiode 2013/2014 te veel melk en moet ruim 132 miljoen euro betalen voor de overschrijding van de zogeheten melkquota.
Duitsland hoogste boete
Brussel legde vrijdag boetes op aan acht EU-landen van in totaal 409 miljoen euro. Ook Duitsland, Polen, Denemarken, Oostenrijk, Ierland, Cyprus en Luxemburg hebben zich niet gehouden aan de afspraken. Duitsland krijgt de hoogste melkboete van ruim 163 miljoen euro.
Boeren betalen rekening
Het ministerie van Economische Zaken benadrukt in een reactie dat de melkboete niet door de Nederlandse belastingbetaler wordt betaald. Boeren die de quota overschreden hebben, krijgen de rekening gepresenteerd.
Overschrijding niet verboden
De woordvoerder van staatssecretaris Sharon Dijksma (Landbouw) wijst erop dat het niet verboden is om de melkquota te overschrijden, maar dat er dan wel een heffing wordt gerekend voor de te veel geproduceerde melk. Het is aan boeren zelf om in te schatten of de hogere productie en hogere inkomsten opwegen tegen het betalen van die heffing.
Directe verkoop
De acht landen overschreden hun nationale quota met in totaal 1,45 miljoen ton. Ondanks het feit dat deze landen meer melk produceerden, bleef in heel Europa de totale productie 4,6 procent onder de afgesproken hoeveelheden. Nederland kreeg nog een boete opgelegd voor het niet nakomen van de afspraken over directe verkoop. De boete bedroeg 918.000 euro.

Meer over:

melk, melkkoe, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!