Kassa

Meldpunt voor apparaten die 'te snel' kapotgaan

25-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
meldpunt consumentenbond
Consumenten met apparaten die sneller kapot gingen dan verwacht kunnen voortaan terecht bij een speciaal meldpunt. De site 'Te snel kapot ' van de Consumentenbond moet duidelijk maken welke producten, merken en typen te snel stuk gaan of niet te repareren zijn.

In gesprek met fabrikanten

Daarmee wil de bond in gesprek gaan met fabrikanten om een ,,langere levensduur en betere repareerbaarheid van apparaten bepleiten.'' Aanleiding voor het meldpunt zijn veel klachten van consumenten over spullen, zoals smartphones en wasmachines, die binnen een paar jaar kapot gingen.

Lange reparatietijd

"Consumenten klagen veel over spullen die binnen een paar jaar kapot gaan. Reparatie duurt vaak weken of soms wel maanden en kan behoorlijk duur zijn. Áls een apparaat al te repareren is, want het komt veel te vaak voor dat apparaten niet te openen zijn of reserveonderdelen niet leverbaar zijn. Dit soort belemmeringen zorgen er al snel voor dat consumenten dan maar een nieuw product kopen. Dat is niet duurzaam en zonde van het geld", aldus directeur Bart Combée van de Consumentenbond.
De Belgische zusterorganisatie van de Consumentenbond, Test-Aankoop, opende in 2017 een vergelijkbaar meldpunt en ontving binnen een jaar meer dan 6000 meldingen. ANP/ Consumentenbond (afb.)
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

CorneliusM
CorneliusM27 apr. 2018 - 10:23

er moet meer aandacht besteed worden aan elektronische apparaten die uit verscheidene chips bezitten, deze kunnen geprogrammeerd worden om na de garantie periode meestal 2 jaren, vanzelf uit te scheiden. 

vitara
vitara26 apr. 2018 - 15:07

Een Nissan Qashqai is een mooie auto, maar als de automaat bijgeluiden gaat geven, zijn de rapen gaar. Reparatie van de Nissan Qashqai automaat kost €8000 tot €9000 volgens de dealer in Schagen en Nissan Nederland vindt dit bij 75000 km "normaal".

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!