Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Meldingsplicht voor nanodeeltjes in producten

03-07-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4251579.jpg
Als er in producten nanodeeltjes zitten, moet dat duidelijk vermeld worden. De Tweede Kamer heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een motie aangenomen van regeringspartij PvdA en SP. Wel moet nog uitgezocht worden hoe de meldingsplicht voor het gebruik van de piepkleine deeltjes in onder meer voedings- en verzorgingsproducten uitgevoerd kan worden.
Er bestaat in de Kamer grote zorg, omdat nog onduidelijk is wat de risico's zijn van de nieuwe nanotechnologie. Daarmee kunnen bijvoorbeeld zware metalen op minuscuul formaat verwerkt worden in cosmetica. Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) heeft vorig jaar ook al aangegeven dat zo weinig bekend is over de risico's dat bedrijven hun werknemers moeten beschermen tegen blootstelling.
Volgens de vakcentrale FNV hebben inmiddels al duizenden werknemers in bedrijven te maken met de nieuwe techniek. Uit studies zou volgens de vakbeweging blijken dat op het eerste gezicht ongevaarlijke stoffen op dit minuscule formaat in grote concentraties wel risico's met zich mee kunnen brengen. Nanodeeltjes zouden makkelijk de huid doordringen en mensen hoeven ze niet eens in te ademen om ze binnen te krijgen.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!