Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Meevaller Nederlandse huiseigenaren Frankrijk

31-07-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Huis_45.jpg
Honderden Nederlanders kunnen geld terugkrijgen van de Franse belastingdienst, omdat ze de laatste jaren hun tweede huis in Frankrijk hebben verkocht of verhuurd en daarbij teveel belasting hebben betaald. Die schatting maakte advocaat Hanno Wols van Steinz & Dijkstra Advocaten vrijdag.
Europese regelgeving
Frankrijk verzwaarde in 2012 de belastingen die niet-ingezetenen bij de verkoop en verhuur van hun tweede huis moeten betalen. Maar de manier waarop dat is gebeurd, is deels in strijd met Europese regelgeving. Dit omdat de buitenlanders daardoor ook Franse sociale lasten in rekening werd gebracht.
Terugbetalen
De Franse Raad van State bevestigde deze week een eerdere uitspraak hierover van het Europees Hof van Justitie. De Franse overheid moet hierdoor waarschijnlijk honderden miljoenen euro's gaan terugbetalen. Sinds de heffing is ingevoerd vonden meer dan 25.000 verkopen van tweede huisjes van buitenlanders plaats.
Beklag indienen
Om geld terug te krijgen is het wel van belang, dat mensen een beklag indienen bij de Franse fiscus. Voor mensen die hun huis in 2012 verkochten, is die termijn al verlopen. Maar anderen kunnen nog wel aanspraak maken op een vergoeding.
Tientallen gedupeerden
Bij Steinz & Dijkstra Advocaten klopten al tientallen gedupeerden aan. Het Nederlandse advocatenkantoor is gespecialiseerd in juridische kwesties rond vastgoed in Frankrijk. De Franse fiscus heeft in totaal zeker 7000 bezwaarschriften van niet-Fransen ontvangen, aldus Wols.
Frankrijk is al jaren in trek bij Nederlanders die een tweede huisje willen, om bijvoorbeeld de zomers door te brengen. Wols schat dat er ongeveer 125.000 Nederlanders zijn met Frans vastgoed op hun naam. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!