Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Het consumentenplatform van BNNVARA

#IkRedHetNietMeer: Wil jij jouw verhaal delen? Of wil je graag hulp bieden?
Kassa

Meeste slaapmiddeltjes werken niet

09-01-2016
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
6278 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
Heb je ook weleens van die dagen dat je denkt, lekker vroeg mijn bed in om de volgende dag weer fit op te staan. Vaak val je binnen 10 minuten in slaap, maar soms heb je van die weken dat je maar blijft ronddraaien en woelen in je bed. Veel mensen overwegen dan slaapmiddelen zoals melatonine en valeriaan te gebruiken. Maar helpen deze vrij verkrijgbare middelen tegen slaapproblemen?
Slaap
We brengen ongeveer een derde deel van ons leven slapend door, maar wat er nou precies allemaal gebeurt tijdens onze slaap is nog steeds niet helemaal bekend. Tijdens de slaap treden er allerlei veranderingen op in ons lichaam. Zo ontspannen je spieren en vertragen je hersengolven. Prikkels van buitenaf worden geblokkeerd waardoor je bewustzijn verlaagt.
Biologische klok  
Hoeveel slaap je nodig hebt, verschilt per persoon en wordt ook beïnvloed door je leeftijd. Baby’s en pubers hebben bijvoorbeeld meer slaap nodig dan volwassenen. Als je ouder wordt, slaap je over het algemeen minder diep. Belangijker dan het aantal uren is de kwaliteit van je slaap. Ons 24-uursritme wordt geregeld door onze biologische klok. Die functioneert mede onder invloed van het licht. Zo worden we over het algemeen slaperig als het donkerder wordt. Je lichaam bereidt zich dan voor op de nacht die komen gaat.
Fysiek herstel
Een nacht slapen is opgebouwd uit vier tot vijf slaapcycli die ongeveer 90 tot 120 minuten duren. In het begin zijn de fases van diepe slaap het langst en heb je minder droomslaap. Op het einde van de nacht heb je juist meer lichte slaap en droomslaap.
De diepe slaap zorgt voor fysiek herstel. Tijdens de droomslaap wordt allerlei informatie verwerkt. Je hebt dan snelle oogbewegingen en er is veel hersenactiviteit. Dit wordt ook wel Rapid Eye Movement of REM-slaap genoemd. Na elke REM-slaapfase wordt je onbewust even wakker en begint de hele slaapcyclus weer opnieuw, van lichte slaap naar diepe slaap naar droomslaap.
Slaapstoornissen
Er zijn zes soorten slaapstoornissen: slapeloosheid, slaapademhalingsstoornissen, bewegingsstoornissen in de slaap, slaapwandelen, chronobiologische stoornissen en narcolepsie.
Ongeveer 20 tot 40 procent van de volwassenen heeft slaapstoornissen. Bij ouderen boven de 70 jaar loopt dat op naar 30 tot 50 procent. Veel mensen slapen af en toe slecht. Bij ongeveer 20 procent is er sprake van een slaapstoornis. Daarbij spelen lichamelijke of psychologische problemen een rol. Daarnaast zijn er mensen die te laat naar bed gaan, te kort slapen en daardoor overdag moe zijn.
Mensen die slecht slapen hebben zowel overdag als ’s nachts een hogere hersenactiviteit dan goede slapers. Te weinig slaap heeft ook invloed op het functioneren van je hersenen. Zo worden je geheugen, concentratievermogen, reactiesnelheid en besluitvaardigheid aangetast. Door de invloed van hormonen en een wisselende hormoonspiegel, slapen vrouwen over het algemeen iets slechter dan mannen.
'Social Jetlag'
Volgens Hans Hamburger , somnoloog van het Amsterdam Slaapcentrum, zijn de meest voorkomende oorzaken van slecht slapen stress, veel sporten, consumptiepatroon en social jetlag. Mensen die een social jetlag hebben zitten tot laat in de avond aan hun tablet of smartphone. Door het felle licht wordt hun dag en nacht ritme ontregelt en vallen ze ‘s avonds moeilijker in slaap. 
Enquête
Ruim 3000 mensen hebben Kassa’s enquête over slaapproblemen ingevuld. Van de deelnemers geeft 70 procent aan gemiddeld één keer per week slecht te slapen. 37 procent heeft moeite met doorslapen, 42 procent heeft moeite met inslapen en 59 procent slaapt onrustig en ligt geregeld ’s nachts wakker in bed. 47 procent van de deelnemers geeft aan niet te kunnen slapen en blijft in bed woelen in de hoop toch nog in slaap te vallen. 22 procent gaat heel even uit bed wanneer ze niet in slaap kunnen vallen, bijvoorbeeld om iets te drinken. 19 procent gaat uit bed om even wat anders te doen zoals lezen of televisie kijken. 53 procent van de deelnemers slikt wel eens een middel tegen slecht slapen. 31 procent heeft daarvoor iets op doktersrecept voorgeschreven gekregen en 22 procent heeft een vrij verkrijgbaar slaapmiddel gekocht in de drogist of apotheek. Daarvan heeft 30 procent een middel met melatonine geslikt. Dat is een hormoon dat je biologische klok regelt. 
Werken de slaapmiddelen?
Vrij verkrijgbare slaapmiddelen kun je in drie categorieën verdelen: middelen met melatonine, plantaardige middelen zoals valeriaan en middelen op basis van supplementen.
Producten met melatonine kunnen je biologische klok ontregelen. Als je melatonine slikt, terwijl je je levensstijl niet aanpast (tot in de late uurtjes op je smartphone kijken), dan werkt het niet. Het kan zelfs het slaapgebrek verergeren. Daarom is het heel belangrijk om melatonine goed in te nemen, het liefst onder begeleiding. Ook is het niet verstandig om melatonine aan kinderen te geven, zegt dokter Hans Hamburger. “Als je het verkeerd doet dan verplaats je de biologische klok van het kind. Hierdoor slaapt het kind niet goed en wordt je kind hyper in de klas. Vaak krijgt zo’n kind dan een ADHD-diagnose toegekend. Vervolgens krijgt het kind ‘s avonds melatonine en ‘s ochtends ADHD-pillen. Dat is niet goed voor de gezondheid van het kind.” 
Producten met valeriaan kunnen een rustgevende werking hebben, je wordt er duf van. Andere middelen zoals goudpapaver en passiebloem hebben dat ook.
De middelen met supplementen zoals tomatenpoeder hebben volgens Hamburger totaal geen werking. “Vaak beloven ze fitheid in de ochtend, maar dat is totaal wat anders dan beter slapen”, zegt hij. Vaak halen mensen sterkere slaapmiddelen uit Duitsland of België. Volgens Hamburger worden deze spullen online besteld en zijn ze niet betrouwbaar. “Mensen die deze spullen online bestellen worden vaak genept, want er zit niks in, dus is het een placebo-effect”. 
Tips voor een goede nachtrust:
1. Leg je telefoon niet naast je bed.
2. Ga niet laat in de avond sporten.
3. Drink ’s avonds geen alcohol.
4. Drink niet te veel suiker of cafeïne.
5. Zorg voor minder stress.
6. Niet woelen in bed, stap er even uit.
7. Ontspan je in bed.
8. Zorg voor zo min mogelijk licht in je slaapkamer.
9. Lees een normaal boek, geen E-reader.
10. Gebruik geen softdrugs, dit onderbreekt je REM-slaap.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

Franc
Franc13 jan. 2016 - 15:52

Wat dom van Mevr. van Hulten om ethanol de werkzame stof van Neuraston te betitelen . Ethanol is de drager van de werkzame stoffen in dit middel .Ook arts Hamburger beaamt die stommiteit ! Heel die rubriek kwam ongeloofwaardig over !!!! En U heft zich echt belachelijk gemaakt !! Bereidt U  voortaan goed voor en vraag niet de mening van een arts om U gelijk te krijgen . Ook deze neuroloog kwam heel zwak over . Het was toch de bedoeling van kassa om deze middelen als waardeloos te betitelen !!!!!

vg1971
vg197110 jan. 2016 - 23:10

Vond het ook jammer dat er geen tijd meer was om dieper in te gaan op valeriaan, maar de somnoloog was ook wel lang van stof en viel in herhaling. Dat valt deze sympathieke "vakidioot" noch Brecht kwalijk te nemen! Wil echter wel even kwijt: heb veel geprobeerd, maar sinds enkele jaren gebruik ik op moeilijke nachten de A.H. Rust & Ontspanning NACHTRUST. Met... inderdaad valeriaan (400 mg), passiebloem (100mg), B-vitaminen en een ietsiepietsie melatonine (0,01mg). Het enige dat bij mij werkt en zelfs al bij 1 capsule (i.p.v. 2). 60 stuks voor € 4,39. Nadeel dat ik net ontdek: niet geschikt voor vegetariërs en veganisten: bevat varkens- en rundergelatine.

jetty
jetty10 jan. 2016 - 16:56

Ik werd heel nerveus van Brechtje tijdens het behandelen van dit onderwerp. Als kijker wil ik goed geïnformeerd worden en heb niets te maken met hoeveel zendtijd er nog is voor een onderwerp. Nu werd alleen besproken wat niet of nauwelijks werkt en in de laatste seconde werd terloops gezegd dat Valeriaan wel zou werken. Ben nieuwsgierig hoeveel mensen dit nog hebben meegekregen. 

1 Reactie
marjandv
marjandv10 jan. 2016 - 17:31

Ben het helemaal met je eens Jetty! Toen het voor mij interessant werd (over Valeriaan) stopte het. Slechte zaak!!!!

Bonte Specht
Bonte Specht10 jan. 2016 - 12:19

Waarom komt alles zo negatief over. Ondanks alle adviezen en tips om goed te slapen, kan het nog steeds zijn dat dit niet helpt.Melatonine werkt

Molenaar
Molenaar10 jan. 2016 - 11:04

Ik gebruik al vele jaren Sambrosa (original). Een druppel op een lepeltje is voldoende. Alleen in de vakantie, als ik in een ander bed slaap, heb ik iets sterkers nodig. Ik ben echt een hele slechte slaper. Het is begonnen toen ik een jaar of 50 was. 15 jaar dus.

2 Reacties
johanna66
johanna6610 jan. 2016 - 13:21

Ik gebruik het al jaren en koop het in Kleef waar ik dicht bij in de buurt woon. In Duitsland verkopen ze het onder de naam Nervensaft. Ik gebruik het maar 1-2 keer in de week omdat het niet helemaal onschuldig is. In Nederland mag het niet verkocht worden.Wat ook goed helpt zijn de reistabletten van Kruitvat. 

manwijf
manwijf11 jan. 2016 - 9:18

Kruidvat is een Chinese winkel. Of die reistabletten ok zijn, is dus maar de vraag. Sinds de melkpoederaffaire vertrouw ik de controlemechanismen van de Chinees niet meer. Doen de Chinezen zelf ook niet...

ellie ederveen
ellie ederveen10 jan. 2016 - 10:03

Wietolie. Dat helpt echt! Niet verslavend en geen bijwerkingen. 100% natuur. Neem wel THC en geen CBD, want CBD olie maakt juist alert. 

3 Reacties
grace10
grace1010 jan. 2016 - 11:44

Het is zo`n gedoe om te maken, meestal kun je niet aan de alcohol komen.

johanna66
johanna6610 jan. 2016 - 13:22

Ga ik ook proberen.

Molenaar
Molenaar11 jan. 2016 - 12:10

Wat is een goed adres voor Wietolie Ellie?

gravin4
gravin410 jan. 2016 - 10:01

Bij mij helpt valeriaan al jaren prima! Ook melatoninetabletjes en de nachtrustcapsules, o.a. van de Hema. Maar dan moet je wel uitkijken dat je niet teveel B6 enz. binnen krijgt, want die worden vaak (onnodig?) toegevoegd aan zulke supplementen.Bij stress helpt valeriaan trouwens ook prima. En inderdaad: niet te warm in de slaapkamer. het raam op een kier (met kierstandbeveiliger) scheelt enorm. En flink luchten voor het naar bed gaan, zodat het  koel is.

1 Reactie
marjandv
marjandv10 jan. 2016 - 17:35

Ik heb nachtrusttabletjes van Trekpleister (mag van mij ook tussen mijn oren zitten,maar ik slaap erop :-)). Het is altijd heerlijk koud in mijn slaapkamer. Lig ik lekker warm met een koude neus,genieten!!! Gun ik iedereen!!!

engelinde
engelinde10 jan. 2016 - 9:32

Nog een zeer goede tip om goed te kunnen slapen is,zorg voor frisse lucht in je slaapkamer.Slaap met de raam OPEN en niet dicht,alleen de deur open zetten van je slaapkamer,heeft geen effect.

1 Reactie
Molenaar
Molenaar11 jan. 2016 - 12:12

Beste Engelinde, ook als het raam openstaat slaap ik niet. Ik woon weliswaar lekker rustig maar veel mensen wonen in een stad. Altijd veel lawaai als het raam openstaat. 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!