Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Meeste loonstrookjes in januari in de plus

21-12-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
geld_munten 930x520
Het overgrote deel van de werkenden ziet een hoger nettoloon in januari op het loonstrookje. Er hoeft minder belasting te worden betaald. Ook is de premie voor het pensioen lager.

Mensen in bijstand

Ook mensen in de bijstand kunnen rekenen op een hoger netto-inkomen, schrijft minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken aan de Tweede Kamer. Mensen die naast een AOW een pensioen krijgen zien hun inkomen licht dalen. Dat komt doordat de pensioenfondsen hun uitkeringen niet verhogen, terwijl de inkomensafhankelijke zorgpremie stijgt.
Maar door andere ingrepen (zoals een groter belastingvoordeel) zal bij drievierde van de ouderen de koopkracht gehandhaafd blijven, of er iets op vooruitgaan. Een kwart van de ouderen gaat er uiteindelijk op achteruit.

Koopkracht

Voor de meeste andere mensen zal de koopkracht in 2018 groter zijn dan dit jaar. Tweeverdieners met grote inkomens en met of zonder kinderen, alleenstaanden met twee keer modaal en alleenstaande ouders met een minimumloon profiteren het meest (tot 0,5 procent meer).
Sommige groepen gaan er licht op achteruit. Bij de werkenden zijn dat alleenverdieners met kinderen met een modaal inkomen (een min van 0,2 procent, zo'n 74 euro). Wat de niet-werkenden betreft, daalt de koopkracht met 0,1 procent bij de alleenstaanden en bij AOW'ers met een aanvullend pensioen van meer dan 10.000 euro.

Vijfde jaar op rij algemene verbetering

Na de aanzienlijke daling in 2013 zal er in 2018 voor het vijfde jaar op rij sprake zijn van een algemene verbetering van de koopkracht. Maar de gevolgen van het beleid van het nieuwe kabinet, met de bedoeling de lasten te verlagen, zullen pas vanaf 2019 echt zichtbaar zijn, is de verwachting. ANP

Meer over:

januari, loonstrook, geld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

Anonymous
Anonymous22 dec. 2017 - 9:49

Leugens! Manipulatie woorden van de bovenste plank. Rutte lacht alles weg als je erover begint. De huurtoeslag worden mensen op gekort startend in 2018. Gas en electra wordt aanzienlijk duurder. De prijzen is de supermarkt zijn aanzienlijk gestegen en soms verdubbeld. Wie proberen ze nou voor de gek te houden hier? De kleine man gaat er weer meer op achteruit en de rijken worden rijker. Vroeger was ik trots op ons landje maar daar is weinig van over. Het is de wereld op zijn kop in Nederland. Wat een kutland is dit geworden! 

gypsyjoy
gypsyjoy21 dec. 2017 - 20:17

Gek. Ik heb het alleen maar slechter gekregen.En ik lieg niet. Heb Wajong en hoge zorgkosten.Veel is uit de WMO geschrapt Eigen bijdrage is verhoogd..Andere maatregelen tbv de koopkracht verdwenen ook. Kijk maar naar het belasting stelsel. En de toeslaggrens huurtoeslag.En het afschaffen vd alleenstaande ouder met een uitkering. Het vangnet is kinderbijslag gebonden, en dat krijg ik niet. Steeds duurdere zorgverzekering, meer bijbetalen aan medicatie enz.enz....dusse...WAAR heeft u het over..?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!