Kassa

Meeste kiloknallervarkens hebben maagproblemen

07-12-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Varkens_930x520
Meer dan de helft van de varkens in de Nederlandse vee-industrie heeft maagproblemen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Wakker Dier. Maagproblemen, waaronder zweren, ontstaan vooral door stress en verkeerd voedsel. ,,Onbegrijpelijk dat hier nog steeds niets aan gedaan wordt", stelt de dierenorganisatie.

6 miljoen varkens met maagproblemen

Van de ruim 11 miljoen industrievarkens die per jaar in Nederland worden geslacht, hebben er 6 miljoen maagproblemen, becijfert Wakker Dier. Bij ruwweg 600.000 varkens gaat het om zeer ernstige problemen, zoals korstvormingen, bloedingen, maagzweren en gaten in de maag. Ook kunnen littekens de opening naar de slokdarm vernauwen en soms zelfs afsluiten, waardoor het varken verhongert.

Zweren door stress en te weinig vezels

Belangrijke oorzaken van maagzweren zijn stress en te weinig vezels in de voeding, waardoor de maagwand beschadigt. Dat laatste is op te lossen met stro, beveelt de dierenorganisatie aan. Stro zorgt voor vezels in de maag, geeft het varken afleiding en dus minder stress. Op dit moment leven de meeste industrievarkens in kale hokken zonder stro.

Onderzoek door Gezondheidsdienst voor Dieren

Het onderzoek naar maagzweren bij varkens is gedaan door de Gezondheidsdienst voor Dieren. ANP

Meer over:

kiloknallers
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!