Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Meeste geteste traphekjes zijn onveilig

19 jul 2019
  •  
leestijd 1 minuten
traphekje gevaar 930x520
De Consumentenbond deed onlangs de jaarlijkse traphekjestest. 8 hekjes blijken zo gevaarlijk dat ze een 1 krijgen en het predicaat 'Afrader'. 
De bond testte 15 traphekjes. Veel van de hekjes blijken levensgevaarlijk als ze alleen met de meegeleverde pakstrips zijn vastgezet aan een deur, muur of trapleuning. In de handleiding adviseren fabrikanten vaak om de hekjes met plakstrips óf schroeven vast te zetten. Tijdens de test bleek dat de plakstrips vaak verschoven. Daarom roept de Consumentenbond fabrikanten op hun handleidingen direct aan te passen en gebruikers duidelijk te instrueren dat ze hekjes altijd met schroeven vastzetten.

Welke traphekjes worden afgeraden?

Bovenop dat alles braken twee andere hekjes ook nog eens na een botsing met een gewicht van 10 kilo. Daarbij werkte de automatische sluiting van 2 hekjes niet goed. Op basis van de test (waarin de Europese veiligheidsnorm 1930:2011 werd aangehouden), raadt de Consumenten een groot aantal traphekjes af. Dit is een teleurstellend resultaat volgens de Consumentenbond. Omdat uit eerdere tests ook vaker op onveilige traphekjes werd gestuit, heeft de Consumentenbond een lijst met alle onveilige traphekjes (aangezien enkele niet meer nieuw te koop zijn, maar nog wel tweedehands worden aangeboden of nog in gebruik zijn). De lijst vind je hier .
Bron: de Consumentenbond

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!