Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Meerderheid Senaat wil renteaftrek herzien

15-11-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
mortgage_01.jpg
Een meerderheid in de Eerste Kamer wil een beperking van de hypotheekrenteaftrek en vraagt het kabinet daarover na te denken. De senatoren willen een geheel nieuwe kabinetsvisie op de woningmarkt die ook uitgaat van een beperking van de hypotheekrenteaftrek. De motie heeft de steun van 38 van de 75 senatoren.
De motie was deze week in de Eerste Kamer ingediend door zeven partijen, samen goed voor 37 zetels. Zaterdag zei Eerste Kamerlid Henk ten Hoeve van de Onafhankelijke Senaatsfractie in TROS Kamerbreed dat ook hij komende dinsdag voor de motie, die door het kabinet is ontraden, zal stemmen. De regeringspartijen VVD en CDA waren er in de Eerste Kamer fel op tegen. Premier Mark Rutte zei vrijdag dat het kabinet geen aanpassing van de hypotheekrenteaftrek wenst. ,,Over de hypotheekrenteaftrek zullen we duidelijk zijn. Het is juist in het belang van de huizenmarkt dat we daar niet aankomen.'' Het kabinet zal de motie wel uitvoeren en met een visie komen, maar die zal dus geen aanpassingen van de renteaftrek bevatten. De motie werd afgelopen dinsdag in het debat over de miljoenennota ingediend door de ChristenUnie, met steun van de PvdA, de SP, GroenLinks, D66, de PvdD en de fractie-Yildirim. De regeringspartijen VVD en CDA waren fel tegen, maar zij missen in de Eerste Kamer de PVV om hen aan een meerderheid te helpen. De ene zetel van de Onafhankelijke Senaatsfractie, een samenwerkingsverband van een aantal regionale partijen, maakt volgende week bij de stemming het verschil. Senator Ten Hoeve van de OSF zei bij TROS Kamerbreed zaterdag dat hij altijd al voorstander is van een beperking van de hypotheekrenteaftrek en dus voor de motie zal stemmen. Voorzitter Han Noten van de PvdA-fractie in de senaat, zei in Kamerbreed dat hij verwacht dat Rutte de ,,hele vriendelijke motie'' zal uitvoeren omdat erin gevraagd wordt om na te denken over de woningmarkt. ,,Het is niet bedreigend.''
 
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!