Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Meerderheid: ruil wegenbelasting in voor rekeningrijden

29 jan 2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
snelweg filemelders 930x520
Een ruime meerderheid van de Nederlanders wil de huidige wegenbelasting inruilen voor een vorm van rekeningrijden. Zelfs automobilisten die veel kilometers maken en rechtse kiezers zijn in meerderheid voorstander, blijkt uit een representatief onderzoek dat I&O Research heeft uitgevoerd namens de Volkskrant. De kiezers van alle partijen zijn volgens het onderzoek in meerderheid voorstander van rekeningrijden.
Van de 3263 volwassen Nederlanders die I&O Research ondervroeg, is 58 procent voor de invoering van een vorm van rekeningrijden. Van de ondervraagden is 20 procent tegenstander. De meerderheid van de bevolking heeft blijkbaar een andere mening dan het kabinet, dat kilometerheffing in het regeerakkoord tot taboe verklaarde, meldt de krant.

Ook voorstanders onder kiezers VVD en CDA

CDA- en VVD-kiezers zijn eveneens voorstander van rekeningrijden, blijkt uit het onderzoek. Van de Nederlanders die op deze partijen zeggen te stemmen, is respectievelijk 55 procent (VVD) en 57 procent (CDA) voorstander.

RAI: tijd om door te pakken

Volgens voorzitter van de RAI Vereniging Steven van Eijck is dit het moment om door te pakken. ,,Een volgend kabinet kan niet meer om invoering van een systeem van betalen naar gebruik heen. Wie nu nog tegen is, staat met de rug naar de toekomst. Het is zaak dat het kabinet met de samenleving snel doorpakt met een breed onderzoek naar de effecten van betalen naar gebruik op zowel de doorstroming, CO2-uitstoot als behoud van overheidsinkomsten.” ANP / Volkskrant

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Bas Roubos
Bas Roubos29 jan 2019 - 16:36

Eindelijk is de meerderheid over de streep, had al jaren eerder plaats moeten vinden. Zo snel mogelijk realiseren. 

leen.kwantes.
leen.kwantes.29 jan 2019 - 14:16

Daar ben ik het helemaal mee eens je moet de auto belasten als je hem gebruikt en niet zo als het nu is.Ik gebruik mijn auto als ik hem nodig heb en anders niet zeker in de stad,daarom niet gebruiken zou nu ook eens beloond moeten worden. Aanschaf belasting en houders belasting eraf met rekening rijden betaal iedereen ook de buitenlandse auto's die hier rijden en dat is een goede deal.