Een meerderheid van de Nederlanders zegt dat werkgevers meer moeten doen om het verlies aan koopkracht tegen te gaan. Ruim 60 procent van de mensen vindt dat werkgevers de lonen mee moeten laten stijgen met de inflatie. Dat blijkt uit enquête-onderzoek van ANP en Kieskompas.
Het afgelopen jaar ging de doorsnee-Nederlander er qua koopkracht behoorlijk op achteruit. De cao-lonen stegen vorig jaar met gemiddeld 3,2 procent, beduidend minder hard dan de consumentenprijzen. Die stegen afgelopen jaar namelijk met zo'n 10 procent.
Uit het enquête-onderzoek blijkt dat met name stemmers op linkse partijen vinden dat werkgevers de lonen mee moeten laten stijgen met de inflatie. Onder SP-stemmers wordt deze mening het breedst gedeeld: meer dan acht op de tien zijn voor een inflatiecorrectie.
Ook onder GroenLinks en PvdA-stemmers is dat percentage met zo'n driekwart hoog. Onder stemmers van bijvoorbeeld het CDA en de VVD is dat percentage beduidend lager, maar vindt alsnog ongeveer de helft dat werkgevers de lonen moeten laten meestijgen.
Over de hele linie zijn meer dan zes op de tien volwassen Nederlanders het eens met de stelling. Een kwart van de respondenten is het zelfs 'helemaal eens' met het idee dat werkgevers de inflatie moeten corrigeren voor hun werknemers. Twee op de tien stellen het niet eens te zijn met dit idee, nog eens zo'n twee op de tien staan er neutraal in.
De afgelopen weken hebben verscheidene beroepsgroepen hun werk tijdelijk neergelegd uit protest tegen het uitblijven van loonsverhoging. Vorige week staakte de stadsreiniging van de gemeente Utrecht en ook in het streekvervoer wordt gestaakt. In beide sectoren gingen vakbonden niet akkoord met de door de werkgever voorgestelde loonsverhoging.
Eind december riep DNB-president Klaas Knot werkgevers al op tot bredere en ruimere stijgingen. Hij noemde hierbij een gemiddelde stijging van 5 tot 7 procent. Het automatisch indexeren van de lonen, iets waar de FNV voor pleit, is volgens DNB echter geen goed idee. Dit zou kunnen leiden tot een loon-prijsspiraal, wat de inflatie juist verder omhoog kan stuwen.
Het enquête-onderzoek is uitgevoerd tussen 25 en 31 januari en werd ingevuld door een representatieve groep van bijna 5000 Nederlanders. ANP
Meer over:
koopkracht, inflatie, koopkrachtdaling, staking, koopkrachtcrisis, consumentenprijzen, loonstijgingHeb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
@Janny Boe: Dat heel hard de goede kant opgaan met de pensioenen is feitelijk onzin. De meeste pensioenen zijn al ca 10 jaar bevroren, waardoor het koopkrachtverlies zo rond de 27% lag. (Over de periode 2012 t/m 2021 was de inflatie zo'n 17% en de gemiddelde CPI inflatie in Nederland in 2022 was 10%, vandaar die 27%). Dus hooguit (lang niet alle pensioenfondsen) wordt eindelijk het laatste jaar gecompenseerd, waardoor er nog steeds een achterstand is van 17%. Nog erger zijn de bedrijven waar geen CAO van toepassing is, hier moeten de werknemers maar hopen dat er enige compensatie plaats vindt. Dit in acht nemende, kan je constateren dat de inkomenskloof ook (nog) groter aan het worden is. Helaas zijn dit de feiten.
Beste @lamb, ik kan het niet met u eens zijn. Men was gewend dat pensioenen altijd maar vanzelf geïndexeerd werden als een soort gewoonte. Maar het is nooit een "recht" geweest. In 2008/2009 was er een enorme financiële crisis. Het gevolg was dat pensioenfondsen geen rente/weinig rendementen meer kregen en hun buffer kwijtraakten. Indexeren bleek niet meer te kunnen volgens de geldende regels en procedures. Er is niks gestolen, er is niks achterovergedrukt, het is het financiële systeem waar u en ik deel van uitmaken en deels verantwoordelijk voor zijn. AOW is in al die jaren twee keer per jaar omhooggegaan. Dat dan weer wel. Dat dempt dat niet-indexeren behoorlijk als het om het totale pensioen gaat. Mensen met een klein pensioen en AOW zijn er in de laatste 12 jaar nog steeds op vooruitgegaan. Dat mag verbazen maar is echt zo. Over het verleden: mijn generatiegenoten en ik zien de AOW en het pensioen al jaren steeds verder uit beeld verdwijnen door de opschuiving van de AOW leeftijd. Wordt dat gecompenseerd? Nee. Regelingen of VUT en Pre-pensioen klinken velen 'jongeren' als muziek in de oren. Kan dat tegenwoordig nog, zo voordelig uit het werk stappen? Nee, is daar compensatie voor? Ook niet. In de 80-er jaren zag ik de 'nullijn' jarenlang terug op de salarisstrook vanwege een crisis . Daar is ook geen compensatie voor. Ik bedoel maar, ieder heeft z'n verhaal, z'n (werkzame) tijd. Je kunt beter positief en vrolijk naar de toekomst kijken.
Dat de inkomenskloof alsmaar groter wordt ben ik helemaal met u eens en is ronduit stuitend.
@Janny Boe: Inflatie van ruim 14% en u vindt dat het heel hard de goede kant op gaat met de stijging van de pensioenen, bijv, PFZW met 6%? Dat betekent niets meer of minder: weer 8% achteruit.
U verdraait de boel. Dit is wat ik schreef: "De RABO Bank verwacht een inflatie van 4,6% in 2023.'
AOWers afgescheept met slechts 5% omdat de IAOW er gelijktijdig werd afgeschaft en daar moesten we dan ook nog 8 maanden lang op wachten! Politici zelf cashten 7% van hun toch al riante salaris en wel meteen, nog voor het zomerreces. 14% inflatie! Ikke ikke ikke en maar graaien van de mensen die toch al het minste hebben. Pensioenen al zolang ik met pensioen ben niet geindexdeerd. Nu een klein beetje, maar hoeveel lopen we inmiddels al niet achter???
-Politici cashten niet 7%. Dat hebt u zelf bedacht. -De verwachte inflatie voor 2023 is volgens de RABO Bank 4,6% -U loopt niet achter met indexering. Indexering is niet iets waar automatisch je recht op hebt maar een bonus als het goed gaat met een pensioenfonds. Omdat het heel lang goed ging neemt iedereen het als een gegeven, een recht aan. Elk jaar 'gewoon' meer. Jaar in jaar uit. Maar in 2008 ging het hopeloos mis op de financiële markten waar pensioenfondsen extreem veel last van hadden. En er helaas niet geïndexeerd kon worden. Vergeet het inlopen van zogenaamde achterstanden maar, zo werkt het niet.
Meer dan 10 jaar lang mijn pensioen is er geen cent omhoog gegaan! De jongere generaties denken niet aan onze situatie. Ze vergeten dat straks ook hun pensioen niets meer waard wordt. Denk na “wat je zaait zal je oogsten”
Ik ben met pensioen die moet ook meestijgen met de inflatie,of niet soms in de pensioenfondsen pot zit 1500 miljard euro.dan kunnen ze de uitkeringen toch ook wel hoger maken!!!!
Ja en pensioenen ook omhoog met inflatie!
De RABO Bank verwacht een inflatie van 4,6% in 2023. Een heleboel pensioenfondsen doen het goed in 2023. De pensioenen van het ABP gaan met 11,96% omhoog, bpfBouw 14,5%, PFZW met 6% bijvoorbeeld. Het lijkt gelukkig toch wel heel erg de goede kant op te gaan wat betreft de pensioenen dit jaar.
De vicieuze cirkel...lonen omhoog..moet ergens vandaan komen..de van te voren bedacht winst moet behaald worden..dus de loonsverhoging gaat doorberekend worden in het pakkie boter..noem maar op...het bekende cirkeltje..
"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."
Behalve de lonen moet dan ook de grens voor scheerhuurders omhoog gaan, want met die forse loonsverhogingen die worden ge-eist daarmee lopen veel sociale huurders de kans dat, als die forse loonsverhoging doorgaat dat een sociale huurder een scheefhuurder gaat worden, met als gevolg dat die er per saldo fors op achteruit gaat in plaats op vooruit.
De inkomensgrens voor een sociale huurwoning is voor twee personen omhoog gegaan van 44196 euro in 2022 naar 48625 euro in 2023. Daar is dit jaar dus al rekening mee gehouden maar of dat genoeg is?
Tegenover de in het falende beleid tot betaalbare woningbouw bedachte term scheefhuurder mis ik de term scheefkoper voor die luitjes welke een te goedkope woning kopen of ooit hebben gekocht in verhouding tot hun inkomen. Hierbij nog maar te zwijgen over hen die nog in het gulden tijdperk hebben gekocht. Deze kopers gaan er doorgaans bij inkomsten stijgingen in procenten ook aanmerkelijk meer op vooruit dan de sociale huurder met een lager inkomen. Als er dan zo nodig bevolkingsgroepen onder een bepaalde typering moeten worden weggezet en aangepakt acht ik het terecht onder de noemer "gelijke monniken gelijke kappen" deze groep hierin mee te nemen. Het is te gek voor woorden dat een huurder die met hard werken carrière maakt opeens een boef is en direct duurder moet gaan wonen en een koper wordt bewondert en de verkregen buit mag houden.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!