Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Meer zieke mensen door vergiftigingen en voedselinfecties

19-11-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Griep ziek beer
Er zijn vorig jaar in Nederland meer mensen ziek geworden van voedselinfecties en vergiftigingen. Dat meldt het gezondheidsinstituut RIVM. Er zijn wel minder uitbraken van ziekten geregistreerd.
Er waren in totaal het afgelopen jaar 735 uitbraken van infectieziektes, waarbij 3058 mensen ziek werden. Dat aantal lag in 2018 nog op 756 uitbraken met 2805 zieken. Volgens het instituut is het niet bekend of er afgelopen jaar minder uitbraken waren of dat er minder meldingen zijn binnengekomen. Een uitbraak is als er twee mensen of meer tegelijk ziek worden na het eten van hetzelfde voedsel. Het norovirus was net als voorgaande jaren de meest voorkomende ziekteverwekker.
De cijfers van voedselinfecties en -vergiftigingen zijn afkomstig van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de GGD'en. Volgens het RIVM zijn de genoemde getallen lager dan het werkelijke aantal voedselgerelateerde uitbraken en het aantal zieken. Dat komt onder andere omdat niet iedereen die ziek is naar de huisarts gaat of de NVWA informeert. Het werkelijke aantal van deze infecties in Nederland wordt volgens het instituut geschat op rond de 650.000 per jaar. ANP

Meer over:

nvwa, rivm, ziekte, voedsel
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!