Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Meer zelfmoord tijdens recessie

17-04-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3537832.jpg
Tijdens een recessie plegen meer mensen zelfmoord. Suïcides nemen ook toe in de lente, waardoor dit voorjaar een gevaarlijke combinatie kan opleveren. Jaarlijks plegen wereldwijd een miljoen mensen suïcide. Dat is ongeveer 1,5 procent van alle doodsoorzaken, meldden onderzoekers vrijdag in het Britse wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.
Het risico op suïcide is hoger onder mannen, rokers, werklozen en mensen die familieleden hebben verloren door zelfmoord. Ongeveer 90 procent van de mensen die de hand aan zichzelf slaat kampt met een psychiatrische stoornis, ontdekten de wetenschappers van de Oxford University en het Universiteitsziekenhuis in Gent.
Per land verschillen de zelfmoordcijfers enorm. Vooral in armere landen zijn de aantallen hoog. Onder meer in Kazachstan en Hongarije nemen twintig van de honderdduizend mensen hun eigen leven. In Litouwen is dat zelfs veertig van de honderdduizend.
In China is in 3,6 procent van alle sterfgevallen zelfmoord de oorzaak. Dat is 30 procent van het totaal aantal suïcides wereldwijd, veel meer dan de het aandeel dat China zou moeten hebben. In China plegen ook meer vrouwen zelfmoord dan mannen, anders dan in de rest van de wereld.
In Europa ligt het percentage in het noorden hoger dan in het zuiden. Dat zou iets te maken kunnen hebben met het gebrek aan zonlicht. Vooral in de lente neemt het aantal zelfmoorden in Noord-Europa flink toe. Onderzoekers weten niet waarom dat zo is. Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!