Kassa

Meer woninginbraken in juni en juli

22-08-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
inbraak_05.jpg
Inbrekers hebben dit jaar in juni en juli vaker hun slag proberen te slaan in woningen dan vorig jaar. Het totale aantal aangiftes van (pogingen tot) inbraak en insluiping in Nederland lag in die maanden hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.
Cijfers
Dat blijkt uit een optelsom van voorlopige cijfers van politiekorpsen in het hele land, die het ANP heeft opgevraagd. 14 van de 25 regiokorpsen leverden cijfers aan. In totaal kwam er bij die korpsen in de afgelopen 2 maanden ruim 7300 keer een aangifte binnen tegen ruim 6600 keer in 2010.
Weinig sporen
De Raad van Korpschefs beaamt dat er meer wordt ingebroken. De inbreker professionaliseert en internationaliseert in hoog tempo. ,,In de plaats van verslaafde inbrekers komen onder anderen Bulgaren, Polen en Roemenen, die weinig sporen nalaten'', aldus een zegsman. Het grootste deel betreft nog steeds wel inbrekers die gebruikmaken van de gelegenheid, zoals een open raam of een niet afgesloten achtertuin.
Toename nieuwbouwhuizen
Een deel van de stijging is ook te verklaren door de toename van nieuwbouwhuizen in verschillende regio's. Ook zijn in sommige regio's dit jaar voor het eerst aangiftes over vakantiehuisjes meegeteld.
Aangiftes
Een paar korpsen kon het aantal aangiftes van pogingen tot inbraak apart geven. Het lijkt er daarbij op dat het aantal pogingen sneller stijgt dan het totale aantal aangiftes. ,,Dat komt onder meer doordat huizen steeds beter worden beveiligd en inbrekers meerdere pogingen moeten doen voor ze beet hebben'', aldus de zegsman van de raad.
Bezuinigingen
Volgens het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid is het tempo waarin huizen veiliger worden aan het vertragen. Vooral het veiliger maken van bestaande huizen staat onder druk door bezuinigingen.
In 2010 werd over het hele jaar 73.500 keer aangifte gedaan van (poging tot) woninginbraak en insluiping. Een jaar eerder lag dat aantal op 65.548. Doorgaans blijft het in een kwart van de gevallen bij een poging.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!