Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

“Meer werken geen oplossing voor krapte op arbeidsmarkt”

17-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
88 keer bekeken
  •  
werknemers 1127
Vakbond FNV stelt dat meer werken niet de oplossing zal zijn voor de krappe arbeidsmarkt en vindt dat juist gestimuleerd moet worden om in 'krappe sectoren' te werken. Dit zou gerealiseerd kunnen worden door onder andere de werkdruk te verlichten.
De vakbond heeft uit onderzoek geconcludeerd dat de krapte op de arbeidsmarkt niet kan worden opgelost door meer te werken. Volgens FNV werken Nederlanders gemiddeld al meer dan werknemers in andere landen. Vooral de werkdruk zou in bepaalde sectoren erg hoog liggen, waardoor relatief minder werknemers kiezen voor een baan in die sector.

“Anders werken”

Het probleem zou volgens de vakbond moeten worden opgelost door op een andere wijze te werken in plaats van nog meer werken, zo geeft FNV-vicevoorzitter Zakaria Boufangacha aan. Zo zou het belangrijk zijn om werk in bepaalde sectoren te stimuleren door bijvoorbeeld de werkdruk te verlagen en lonen te verhogen. 
Hierbij benoemt FNV de horeca en detailhandel. Binnen deze sectoren zijn de reële lonen met 7 procent afgenomen in 10 jaar tijd, geeft FNV aan. Dat maakt het volgens FNV logisch dat daar een krapte ontstaat. Deze sectoren zijn echter niet de enige waar die krapte zichtbaar is.

Taak voor werkgevers en de overheid

Verder beveelt de vakbond aan dat werk in “maatschappelijk essentiële sectoren” verder gestimuleerd zou moeten worden. Dit zijn banen in de zorg, het onderwijs en de technieksector. Een woordvoerder van FNV laat weten dat krapte in maatschappelijk essentiële sectoren zelfs problematisch is. Door werk in deze sectoren aantrekkelijker te maken zou dat ertoe leiden dat meer mensen kiezen voor een baan in de sectoren die volgens Boufangacha hard nodig zijn. Hierin ziet de vakbond een taak voor werkgevers en de overheid. 
Een belangrijke stimulans die de vakbond noemt is het verbeteren van arbeidsvoorwaarden. Ook op het gebied van verlof- en kindvoorzieningen valt nog veel te behalen, zo geeft Boufangacha aan. Zodoende zou er een betere balans tussen werk en privé ontstaan voor de werknemers. 
Bron: FNV
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!