Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Meer werken blijkt toch minder lonend

26-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
32524 keer bekeken
  •  
laptop werken kantoor student studeren 1127

Door de hoge belastingdruk voor middeninkomens loont harder werken amper, zo schrijft de Telegraaf. In het ergste geval houden mensen van 1000 euro extra salaris per maand slechts 130 euro netto over.

Deze hoge belasting voor middeninkomens is het gevolg van de manier waarop het kabinet de koopkrachtreparatie voor lage inkomens heeft geregeld. Dat zeggen economen na analyse van de details van de belastingplannen van het kabinet. "De belastingdruk op elke extra verdiende euro loopt behoorlijk op voor middeninkomens", zegt Hugo Erken van de Rabobank. "Dit treft onder meer verpleegkundigen, politieagenten en leraren."

De Tweede Kamer sprak zich vorige week uit voor een voltijdbonus om parttimers te stimuleren meer te gaan werken. Politiek Den Haag wil Nederlanders stimuleren om meer te werken, maar economen en fiscalisten wijzen erop dat de kabinetsplannen voor komend jaar ’tegendraads’ uitpakken. In het ergste geval betaal je 87 procent over een extra verdiende euro.

Koopkrachtpakket

Het kabinet besloot tot een koopkrachtpakket van circa 17 miljard euro en verhoogt daarvoor verschillende belastingkortingen en toeslagen. "Die belastingkortingen en toeslagen zijn inkomensafhankelijk en worden lager naarmate je meer verdient", legt Hugo Erken van de Rabobank uit. "Het probleem daarmee is dat je recht op kortingen en toeslagen verliest als je bruto meer salaris krijgt. Dat leidt tot een hoge belastingdruk op extra werken. Door nu aan al deze fiscale knoppen te draaien is dit probleem verergerd en doorgeschoven naar de middeninkomens."

Uit tabellen bij het Belastingplan blijkt dat de belastingdruk voor inkomens vanaf circa 35.000 euro per jaar fors toeneemt. Zo stijgt die belastingdruk bij een jaarinkomen van 35.000 van 76 procent nu naar 81 procent volgend jaar. Wie 45.000 euro per jaar verdient, betaalt over een extra verdiende euro nu nog 57 procent belasting en straks 87 procent. Als je 1000 euro meer gaat verdienen zie je daarvan maar 130 euro terug op je bankrekening.

Bron: De Telegraaf/ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!