Kassa

Meer vluchten naar vakantiebestemmingen, versoepeling inreisverbod door EU-landen

30-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vliegen schiphol 1127
Vanaf woensdag vertrekken er weer meer vluchten vanuit Nederland naar vakantiebestemmingen, maar reizigers twijfelen nog bij het boeken van een zonvakantie. Volgens een woordvoerder van TUI zien ze op basis van zoekgedrag dat er belangstelling is om te gaan, maar nemen klanten wel een afwachtende houding aan. Ook Easyjet merkt dat klanten later beslissen en dichter bij de vertrekdatum boeken. 

Vragen over mondkapjes

Volgens TUI ligt het aantal boekingen dit jaar een stuk lager dan normaal. Daaraan hebben mogelijk ook alle annuleringen eerder in het jaar bijgedragen, geeft een woordvoerder aan. Klanten zouden veel vragen hebben over hoe hun vakantie er uit komt te zien. Dergelijke vragen over of een het nou wel of niet verplicht is om een mondkapje te dragen, probeert de touroperator op de website te beantwoorden. 
Ook de eerste easy-Jet vlucht sinds eind maart vertrekt woensdagochtend vanaf Schiphol. Deze zomer is het de bedoeling dat de maatschappij uiteindelijk weer naar 35 bestemmingen vliegt. De vluchtfrequentie ligt lager dan gebruikelijk, rond de 30 procent vergeleken met vorig jaar. 

Geen eten aan boord

De lowbudgetmaatschappij ziet onder meer interesse in vluchten naar Italië, Kroatië en Spanje. easyJet neemt extra maatregelen om de veiligheid van passagiers te waarborgen. Zo is het dragen van een mondkapje voor passagiers en crew verplicht en worden de vliegtuigen extra gereinigd. Ook wordt aan boord tijdelijk geen eten geserveerd.
De EU-landen hebben in meerderheid ingestemd met de geleidelijke versoepeling van het inreisverbod naar Europa voor inwoners van veertien landen vanaf 1 juli. Landen als de Verenigde Staten, Turkije, India, Rusland en Brazilië horen daar niet bij, vanwege het relatief hoge aantal coronabesmettingen. 

Versoepeling inreisverbod in de EU

In principe zijn inwoners van onder andere Canada, Marokko, Japan, Australië, Rwanda, Uruguay, Algerije, Georgië, Montenegro, Nieuw-Zeeland, Servië, Thailand, Tunesië en Zuid-Korea vanaf woensdag weer welkom in Europa. De landen staan op een lijst van landen waarvan de gezondheidssituatie wat betreft het coronavirus vergelijkbaar of beter is dan gemiddeld in Europa. 
China staat op de vijftiende plek op de lijst. Maar zolang dat land geen EU-burgers toelaat, zullen Chinezen in het kader van het zogenoemde wederkerigheidsprincipe nog niet welkom zijn in Europa.

Behoedzaamheid met versoepeling

Na langdurig overleg kwam deze lijst tot stand, maar het werd niet door alle landen aanvaard. Enkele zuidelijke lidstaten wilde onder meer vanwege het belang van toerisme een uitgebreidere lijst, terwijl landen als Nederland behoedzaamheid hadden bepleit. Het kwam niet op een stemming aan, omdat er geen consensus was. Het is niet de bedoeling dat reisbeperkingen voor landen die niet op de lijst staan worden versoepeld.
Elke twee weken wordt de lijst opnieuw bekeken. Landen waar het aantal nieuwe ziektegevallen gedurende twee weken in de buurt of lager is dan gemiddeld in de EU komen in aanmerking om op de lijst te komen. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!