Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Meer vermogen maakt stofzuigers Philips stuk onzuiniger'

13-07-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
196 keer bekeken
  •  
stofzuiger 930 520
De Consumentenbond uit kritiek op Philips, omdat het bedrijf van zestien stofzuigers het vermogen heeft verhoogd. Hierdoor zijn deze een stuk onzuiniger geworden.
Philips heeft bestaande stofzuigermodellen opnieuw op de markt gebracht met een hoger motorvermogen van 900 watt. Oorspronkelijk reikten deze zestien modellen niet verder dan 650 of 750 watt, aldus de Consumentenbond.

Even geen energielabel

Er is op het moment geen geldig energielabel voor stofzuigers. Het Europese Hof haalde er drie jaar geleden een streep door, omdat de tests die eraan ten grondslag lagen niet goed waren. De Europese Commissie moet de tests nog aanpassen of de wet wijzigen. Tot die tijd staan er geen energielabels op stofzuigers.
Philips lijkt dit te hebben aangegrepen om het stroomverbruik van stofzuigers op te voeren, stelt de Consumentenbond. Was het label er nog wel, dan zouden de opgevoerde stofzuigers in een lagere klasse terechtkomen dan hun voorgangers.

'Tegen de tijdgeest in'

"Dit is helemaal tegen de geest van de tijd in", vindt Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond. "We doen allemaal verschrikkelijk ons best om energie te besparen en milieubewust bezig te zijn, en dan voert Philips stiekem zijn stozuigers op. Dat is maatschappelijk niet uit te leggen en bovendien onnodig. Uit onze tests blijkt dat de best scorende apparaten een veel lager vermogen hebben. De Beste uit de Test, een stofzuiger van AEG, heeft zelfs maar een vermogen van 550 watt."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!