Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Meer verkochte woningen in maart

18-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
huis3_12.jpg
Ook in maart zijn er meer woningen verkocht dan in dezelfde maand vorig jaar. Het Kadaster registreerde vorige maand 10.028 verkochte woningen. Dat is 12,3 procent meer dan in maart 2013.
In januari en februari werden al plussen in de woningverkopen gesignaleerd, van respectievelijk ruim 42 en 27 procent. In december was nog sprake van een daling ten opzichte van een jaar eerder.
Provincies
De stijging in maart deed zich voor in alle provincies, behalve Limburg waar het aantal geregistreerde verkochte woningen juist op jaarbasis 10 procent terugliep.
Kanttekening
De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) kwam vorige week ook met cijfers. Daaruit bleek dat er in het eerste kwartaal 41,5 procent meer huizen zijn verkocht dan een jaar eerder. De makelaars plaatsen daarbij wel de kanttekening dat het herstel van de woningmarkt niet in elk deel van Nederland even sterk is ingezet. Daarbij was het eerste kwartaal van 2013 (waarmee wordt vergeleken) ,,het absolute dieptepunt'' voor wat betreft de woningverkoop. Dat had toen te maken met aangescherpte regels rond de hypotheekverstrekking.
Registratiemoment
De NVM baseert zich bij zijn woningmarktcijfers altijd op het moment dat het koopcontract van een huis wordt getekend. Het Kadaster kijkt naar het moment van overdracht bij de notaris. Dat is gemiddeld zo'n 2,5 tot 3 maanden later.
Het Kadaster maakte vrijdag ook bekend dat het aantal gedwongen huizenverkopen in maart met 10,3 procent is gedaald. In totaal ging het om 157 executieveilingen, vergeleken met 175 in maart vorig jaar.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!