Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Meer vakantiegeldacties dan voorgaande jaren'

12-05-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Eurobiljetten_staand_64.jpg
Voor het eerst in drie jaar hebben weer meer banken een vakantiegeldactie. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de vergelijkingssite Spaarrente.nl. "We zijn nog niet op het niveau van jaren geleden waarbij banken zelfs een iPad verlootten, maar we zien wel dat dit jaar meer banken aandacht besteden aan het vakantiegeld dan in 2012 en 2013", zegt Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl.
Dit jaar bieden, naast de grootbanken ABN AMRO en ING, ook RegioBank, ASN Bank, a.s.r. Bank en Zwitserleven een vakantiegeldactie. Deze laatste twee zijn nieuwkomers in dit rijtje. Bij Zwitserleven krijgt de spaarder een Bijenkorf cadeaucard van 25 euro als hij 1.500 euro stort. Bij a.s.r. Bank krijgen rekeninghouders, die 1.000 euro overmaken naar een 5-jaars deposito, een actiecode waarmee zij een gratis Olli T-shirt kunnen bestellen (Olli is de populaire knuffelolifant van Diergaarde Blijdorp).
Geen actie, wel aandacht
De grootbanken SNS Bank en Rabobank bieden dit jaar geen vakantiegeldactie. De banken besteden wel aandacht aan dit extraatje. Zo start Rabobank met een campagne rondom slimme alternatieven voor het spaargeld, zoals speciale spaaroplossingen, beleggingen en het aflossen van je hypotheek. SNS Bank gaat bestaande klanten de komende maanden ook actief wijzen op de mogelijkheid om het vakantiegeld te storten op de spaarrekening. De bank richt zich daarbij niet alleen op het vakantiegeld, maar ook op de belastingteruggave die veel consumenten in juli krijgen.
'Let niet alleen op het cadeau'
"Het is voor de spaarder natuurlijk fijn dat meer banken een vakantiegeldactie hebben, maar laat je niet verleiden door de cadeaus alleen", adviseert Bulthuis De rente die je op je spaarrekening krijgt is minstens zo belangrijk. Zo bieden de grootbanken wel vaak de grotere cadeaus, maar krijgt de spaarder bij deze banken ook de laagste rente.
Vakantiegeld sparen of toch anders besteden?
Traditioneel gebruikt het grootste deel van de werknemers het vakantiegeld voor de vakantie. Maar ook sparen, leningen aflossen en grote uitgaven zijn populaire bestedingsdoelen. Amanda Bulthuis verwacht dat dit jaar minder mensen het vakantiegeld op de spaarrekening zullen storten dan eerdere jaren en dat meer mensen het juist zullen gebruiken voor een extra aflossing op bijvoorbeeld de hypotheek.
"Deze trend zien we de afgelopen maanden al langer in spaarland. Recent constateerde De Nederlandsche Bank (DNB) nog dat spaarders steeds meer geld opnemen van de spaarrekening en het gebruiken voor een aflossing op de hypotheek. Het zou dus niet raar zijn als het vakantiegeld op dezelfde manier wordt gebruikt." Bron: Spaarrente.nl heeft een overzicht van de acties per bank
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!