Kassa

Meer uitgaven aan sociale uitkeringen

  •  
24-06-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Geld belasting bezuiniging 930x520
Vorig jaar keerde de overheid voor 155,6 miljard euro uit aan sociale uitkeringen. Dat is bijna 4 miljard euro meer dan in 2017. Hiermee waren de uitgaven aan sociale uitkeringen goed voor 47,8 procent van de overheidsuitgaven. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De toename komt vooral door hogere sociale uitkeringen voor zorguitgaven via de Zorgverzekeringswet (ZVW) en de Wet langdurige zorg (WLZ). Deze stegen met respectievelijk 1,5 miljard euro en 1,2 miljard euro. Aan de ZVW, waaronder medische kosten vallen die worden vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering, werd 42 miljard uitgegeven. Aan de WLZ, die betrekking heeft op langdurige zorg, was dat 19,4 miljard euro.

Dalende werkloosheid zorgt voor daling ww-uitkering

Met een stijging van 0,3 miljard euro kende ook de kinderopvangtoeslag een relatief grote toename van 16 procent. Tegenover de gestegen uitkeringen staat een daling van de ww-uitkeringen met 0,9 miljard euro, van 5,2 miljard euro in 2017 naar 4,3 miljard euro in 2018. Dit komt hoofdzakelijk door de dalende werkloosheid, waardoor minder mensen aanspraak maken op een ww-uitkering.

Sociale uitkeringen

Vorig jaar vormden de sociale uitkeringen 47,8 procent van de overheidsuitgaven, tegenover 48,4 procent een jaar eerder. De daling komt doordat de overige overheidsuitgaven harder stegen dan de sociale uitkeringen, onder andere door hogere loonkosten van de overheid en een hogere afdracht aan de Europese Unie. De totale uitgaven van de gehele overheid kwamen in 2018 uit op 325,5 miljard euro.

Overheidsuitgaven

Hiermee komt, zo constateert het CBS, een einde aan de reeks van opeenvolgende jaren waarin de sociale uitkeringen een steeds groter deel uitmaakten van de overheidsuitgaven. Waar het aandeel van de uitgaven aan sociale uitkeringen in het begin van deze eeuw nog onder de 40 procent lag, steeg dit sindsdien richting de 50 procent. Vooral tussen 2009 en 2017 nam het aandeel gestaag toe, onder meer doordat de uitgaven aan sociale uitkeringen geleidelijk groeiden, terwijl de overige overheidsuitgaven sinds 2009 per saldo daalden. Die afname van de overige uitgaven komt voor een groot deel doordat de overheid steeds minder geld kwijt is aan de financiering van de staatsschuld. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

luppo
luppo24 jun. 2019 - 16:52

Schop die kansloze luie migranten toch het land uit.Ze zij in 1 ding goed commentaar geven en de hand ophouden

Catweazel
Catweazel24 jun. 2019 - 12:30

Dat komt omdat er zoveel mensen hier asiel aanvragen. 500.000 mensen in 5 jaar tijd en daarvan heeft 70% geen baan maar uitkering van de staat. CBS en andere instanties durven dit niet aan te geven dat het daardoor komt. Deze mensen hebben namelijk nooit iets bijgedragen aan kosten voor sociale voorzieningen maar maken daar nu wel gebruik van en zo raken alle potjes op. AOW en WW en Zorg worden namelijk zo helemaal leeg gegeten door deze mensen.

1 Reactie
jose1504
jose150424 jun. 2019 - 15:33

Inderdaad. Als degene die nu werken straks aan een uitkering / AOW  toe zijn dan is alles op. Ken je voor die tijd beter gaan hemelen. 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!