Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 3 oktober om 19:05npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Meer suiker in kinderdrank dan in cola'

3 feb 2016
  •  
leestijd 1 minuten
foodwatch logo
In sommige pakjes drinken voor kinderen zit meer suiker dan in cola. Dat zegt foodwatch woensdag. Te veel suiker binnenkrijgen kan leiden tot diabetes, hartziekten en beroerten, waarschuwt de organisatie.
Vijf grote supermarkten
Foodwatch heeft 194 pakjes onderzocht die in de schappen liggen bij de vijf grote supermarkten (Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi en Plus). In de pakjes zit gemiddeld 16,2 gram suiker, oftewel vier suikerklontjes. In een even grote hoeveelheid cola zitten vijf suikerklontjes. 45 drinkpakjes, dus bijna een kwart van het totaal, bevatten zelfs meer suiker dan een glas cola.
Yoghurtdrinks
Uitschieters zijn de yoghurtdrinks van Albert Heijn, Jumbo, Aldi en Plus. Daar zitten meer dan zes suikerklontjes in. ,,Een keer een pakje kan geen kwaad. Maar kinderen krijgen dit elke dag mee naar school. Als je dit drinkt in de ochtendpauze, in de middagpauze en wanneer je thuiskomt, drink je ongezien bijna twintig suikerklontjes per dag'', zegt foodwatch. Er zijn ook pakjes waar heel weinig suiker in zit, maar daar zijn vaak andere zoetstoffen aan toegevoegd. Foodwatch: ,,Dat zijn geen gezonde alternatieven. Als je kinderen overvoert met zoet, leren ze andere smaken niet waarderen. En dat zie je de rest van hun leven terug in een verkeerd eetpatroon.''Foodwatch wil dat de minister ingrijpt. Nu is het aan de fabrikanten, supermarkten en de horeca om zelf orde op zaken te stellen, zodat mensen minder suiker, zout en vet binnenkrijgen. Die zelfregulering faalt, zegt foodwatch. ANP/foodwatch

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!