Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Meer subsidie voor woningeigenaar om huis te isoleren

03-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
6008 keer bekeken
  •  
Isoleren isolatie

In 2022 kunnen woningeigenaren meer subsidie krijgen om hun huis te laten isoleren of om een (hybride) warmtepomp te laten installeren. Volgens Milieu Centraal is de isolatie niet alleen sneller terug te verdienen dankzij de hogere subsidiebedragen, maar ook vanwege de hoge gasprijzen waar steeds meer mensen mee te maken krijgen.

Particulieren kunnen de overheidsbijdrage aanvragen op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Milieu Centraal heeft berekend dat huiseigenaren met een hoekwoning gemiddeld 3900 euro kwijt zijn aan isolatie van hun spouwmuren en vloer. Voorheen subsidieerde de overheid zo'n 20 procent van de kosten, vanaf nu is dat ongeveer 30 procent.

Terugverdienen

Isolatie leidt tot minder warmteverlies en daarmee tot een lagere energierekening. Bij de relatief lage gasprijzen van vorig jaar, die nog gelden voor mensen met een langlopend contract, duurt het volgens de voorlichtingsclub drie jaar om de kosten van isolatie terug te verdienen. "Bij een hoge gasprijs, waar veel mensen nu mee te maken krijgen, is dat korter."

Woningisolatie is verder klimaatvriendelijk en het verhoogt het wooncomfort, aldus Milieu Centraal. Een goed geïsoleerde woning is bovendien een voorwaarde voor het installeren van een elektrische warmtepomp, die water opwarmt tot lagere temperaturen dan een CV-ketel op aardgas.

Woningeigenaren die geïnteresseerd zijn in het isoleren van de woning met subsidie kunnen kijken op Verbeterjehuis.nl. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

w123
w1236 jan. 2022 - 23:07

En wat gaat dit allemaal kosten, en na hoeveel tijd heb ik mijn investering terug?

JannieBoe
JannieBoe4 jan. 2022 - 7:38

Heel goed dat de overheid nu nog meer geld beschikbaar stelt isolatie of een warmtepomp. Goed voor het klimaat en goed voor de eigen portemonnee. Voor wie het geld voor de maatregelen niet meteen op de plank heeft liggen zijn er heel gunstige mogelijkheden om het geld te lenen. Zie https://www.eigenhuis.nl/energie/financieel/geld-lenen-voor-energiebesparing#/

marsgoddess
marsgoddess3 jan. 2022 - 15:14

3900 euro aan kosten 'omdat je dan in de toekomst geld terugverdient'. Behalve als dat natuurlijk niet zo is, maar dan is het risico voor jou als consument. Bovendien is 3900 euro nog altijd echt geld.

Helen 66
Helen 663 jan. 2022 - 14:16

4 Velux dakramen laten vervangen door kunststofkozijnen en 3 dubbel glas, maar GEEN subsidie want ze rekenen tov de totale glasoppervlakte vd woning. Toen Extra vloerisolatie door Tonzon, maar GEEN subsidie want maar 1 maatregel ipv 2 tegelijk (gewone mensen moeten eerst sparen en dat snappen ze niet). Extra muurisolatie erbij dan maar? Kon niet, want dan krijg je vochtproblemen door inzakken schuim(zie ook Ver. Eigen Huis). Dit jaar stond op planning zonnepanelen: maar het electra- NET zit vol, dus heeft het geen zin omdat bij mooi weer iedereen wil terugleveren en dan sluiten de omvormers zich automatisch af, dus kun je OOK niet gebruik maken van de eigen opgewekte stroom en moet je alsnog duur stroom van het Net afnemen. Dus ook verplichte aanschaf van een eigen opslagaccu a raison van 5000 euro? Laat maar dan!

Janbekkers
Janbekkers3 jan. 2022 - 14:07

Mijn vraag kan ik nog subsidie aanvragen voor de muurissolatie die enige tijd gelden gebeurd is eind 2020? Gr. Jan Bekkers

Meindo
Meindo3 jan. 2022 - 11:54

Ik heb enkele jaren terug mijn spouwmuren laten isoleren. Mijn buren kregen subsidie. Ik was wat later, maar helaas, toen was het subsidiepotje leeg.

3 jan. 2022 - 11:49

Deze reactie is verwijderd door de redactie.

Pietvan
Pietvan3 jan. 2022 - 10:30

subsidie is alleen voor de rijken ,je moet 2 dingen doen isoleren en nog iets anders en dat kan de gewone eerlijke werkman met eigen woning niet betalen , ik heb zelf alles gedaan en dan krijg je niks .

gypsyjoy
gypsyjoy3 jan. 2022 - 10:25

.......en sociale huurhuizen dan........?.......als je woonvereniging niks doet?......

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!