Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Meer stikstofspeling voor duurzame energieprojecten

17-12-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
windmolen 1127
Om te voorkomen dat de stikstofregels duurzame energieprojecten dwarszitten, grijpt het kabinet in.
Door projecten te bundelen, valt de tijdelijke extra stikstofuitstoot van het ene project weg tegen de winst die bij andere wordt geboekt.

Duurzame projecten lopen gevaar

Niet alleen heeft de bouw en hebben de boeren last van de stikstofcrisis, maar ook duurzame projecten lopen gevaar. De aanleg van zonneparken, windmolens en andere duurzame energieprojecten levert tijdelijk extra stikstof op. Dat kan Nederland zich niet meer veroorloven sinds de rechter een streep heeft gezet door het compensatiebeleid van het kabinet.

'Stikstofminister' stelt voor projecten te bundelen

Dit wil Carola Schouten (Landbouw) als 'stikstofminister' voorkomen. Ze stelt in correspondentie aan de Tweede Kamer dat duurzame energieprojecten essentieel zijn om de klimaatdoelstellingen te halen. Ze stelt voor om projecten te bundelen, zodat "individuele projecten kunnen leunen op de beoordeling die op het niveau van het totale programma is gemaakt."

Terugdraaien vrijstelling aangemelde projecten

Schouten komt tevens mensen tegemoet die nog onder het oude stikstofbeleid een bouw- of ander project netjes hebben aangemeld en door de lage stikstofuitstoot toen een vrijstelling hadden verdiend. Deze vrijstelling is met de uitspraak van de rechter komen te vervallen. Schouten vindt dat dat hun niet valt aan te rekenen. Daarom gaat ze deze vergunningen alsnog legaliseren.

Maatregelen om binnen stikstoflimieten te raken

De meeste andere aangekondigde maatregelen om weer binnen de stikstoflimieten te raken, worden nog onderzocht of uitgewerkt. Het kabinet hoopt dinsdag de stikstofwet door de Eerste Kamer te loodsen. Met de steun van de SGP en de Groep Otten en mogelijk die van 50PLUS lijkt daar zicht op. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!