Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 19 september om 19:20npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Meer somberheid over economie en integratie

30 dec 2019
  •  
leestijd 1 minuten
shoppen
Nederlanders zijn somberder over de economische situatie. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in het het nieuwste Continu Onderzoek Burgerperspectieven (COB).
63 procent voorziet voor zichzelf een gelijke of betere economie, terwijl dat vorig kwartaal nog 79 procent was. Ondanks de verslechterende economische verwachtingen blijft de tevredenheid relatief groot. Volgens het SCP is 85 procent tevreden met de eigen financiële situatie. Daarnaast geeft 83 procent de Nederlandse economie een voldoende.
Het Sociaal en Cultureel Planbureau ziet ook meer zorgen bij de Nederlanders over het klimaat en milieu. 33 procent van de ondervraagden is bezorgd over een of meerdere thema's op dat gebied zoals duurzaamheid, stikstof en klimaatverandering. Vorige maand was dat nog 22 procent.

Normen en waarden

Veel autochtone Nederlanders vinden dat het niet goed gaat met de integratie, stelt het SCP vast. Ongeveer 80 procent vindt dat mensen met een migratieachtergrond de Nederlandse normen en waarden onvoldoende overnemen. Hierbij wordt met name het leren van de Nederlandse taal genoemd.
Het SCP besteedt in het COB sinds ieder kwartaal aandacht aan de stemming in Nederland en opvattingen over maatschappelijke en politieke zaken. ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!